srlaten

Ојачати највише тело дијаспоре

Извор: Франкфуртске вести

На недавно одржаној Скупштини дијаспоре и Срба у региону у Београду за њеног потпредседника изабран је великом већином гласова Звонимир Јовановић, делегат из Швајцарске. Како он сагледава, овогодишњи скуп дијаспораца у матици и шта је по његовом мишљењу најбоље што је овај скуп донео, прилика је да наши читаоци сазнају читајући овај текст.

– Имајући у виду какве су претходне Скупштине биле, ово је сигурно најуспешнија до сада, јер смо усвојили и дорадили Пословник о раду, изабрали ново руководство, и на крију једногласно усвојили заклучке које ћемо даље проследити надлежним институцијама.

Јовановић сматра да се у наредном периоду мора институцијално ојачати највише тело дијаспораца јер је чињеница да до сада није имало неке веће ингеренције, зато су предложили да се поједине одребе Закона о дијаспори промене.

– Предложили смо измену неких одредби Закона о дијаспори и уколико их надлежни органи одобре, убудуће ћемо затражити право на електронско гласање као и захтев да имамо наше представнике у републичком парламенту вели Јовановић и додаје:

– Мислим да је овога пута све било транспарентно и јавно и сви смо дали свој допринос да тако буде. Он такође сматра да је његовим избором на нову функцију, награђена читава дијаспора у Швајцарској, за све оно што је урадила за матицу у последњих 20 година.

[blockquote_left] Подршка Иринеја

Јовановић објашњава да су делегати већ првог радног дана Скупштине затражили поново враћање Министарства за дијаспору и свој писмени захтев предали председнику Народне Скупштине Републике Србије Небојши Стефановићу. Овај предлог подржао је и патријарх српски Иринеј и лично то саопштио делегатима на пријему у Патријаршији уз напомену да би поново ваљало да Министарство дијаспоре и вера буду заједно [/blockquote_left]

– И за мене избор за потпредседника Скупштине је велика част али и обавеза. Трудићу се да оправдам поверење које ми је указано и на најбољи начин одговорим функцији која ми је поверена. Он се захвалио у име делегата Швајцарске на конструктивном раду како људима из Канцеларије на техничкој и другој помоћи коју су им пружили у време одржавње Скупштине.

Он је даље казао да су као и раније сва три делегата била активна на
Скупштини, јер су се претходно договорили ко ће и шта изнети, оно што је био захтев њихове базе. Делегат Марковић је изнео предлог да се установи награда Арчибалд Рајс за све странце који нас подржавају, изнео је захтев финансирања приватних допунских школа и тражио је одговор зашто се повлачи Генерални конзул из Цириха.

Бобан Петковић је затражио увођење веронауке у допунске школе, а Звонимир Јовановић је питао, кад ће Србима са Косова и Метохије бити дозвољено да путују у ЕУ без визе и затражио да се то питање покрене у разговорима у Бриселу, јер без те могућности нису сви грађани Србије равноправни. Такође је затражио да ФК „Србија“ из Цириха добије право такмичења за Куп Србије.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …