srlaten

Округли сто о медијима дијаспоре

извор: дијаспора.ртс.рс

Округли сто на тему „Унапређење извештавања из дијаспоре и о дијаспори“ одржан jе 14. августа у Нишу, у просторијама Медиа и реформ центра. Србији је потребна боља комуникација са дијаспором и зато треба унапредити сарадњу медија из матице и из дијаспоре, један је од закључака скупа.

Nis2
извор: Медија и реформ центар, Ниш

У раду округлог стола учествовали су представници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, представници медија, Департмана за новинарство Филозофског факултета у Нишу и друге релевантне институције.

Представили су се и дописници из дијаспоре, победници на Конкурсу за дописнике у дијаспори који су организовали Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Медиа и реформ центар Ниш, уз подршку Нишвил фондације.

Најбољи дописници из дијаспоре на Конкурсу Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша су Милош Вукотић из Норвешке, Рајко Корња из Румуније, Милутин Станчић из Македоније, Светлана Матић из Аустрије, Предраг Раковић из Немачке и Данијела Милић из САД.

Рајко Корња из Румуније, Светлана Матић из Аустрије, Милутин Станчић из Македоније преставили су штампане и онлајн медије који су посвећени активностима српских заједница у земљама из којих долазе.

У дискусији која је уследила након додела награда учествовале су Бојана Пејчић испред Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Николина Милатовић Поповић, испред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

„Комуникација са дијаспором је интензивирана након поплава 2014. год. када је постојала потреба за званичним информацијама, ради лакшег прихвата помоћи“, рекла је Поповић, прецизирајући да је отворен и сајт dijaspora.gov.rs који обезбеђује двосмерну размену информација.

Nis3
Николина Милатовић Поповић и Бојана Пејчић
извор: Медија и реформ центар, Ниш

Представница Канцеларије за дијаспору града Ниша Бојана Пејчић је истакла да је Kанцеларија одмах по оснивању детектовала проблеме у некомуникацији и несарадњи са људима у дијаспори.

„Имамо намеру да отворимо он-лајн портал за размену информација медија из матице и медија из дијаспоре и удружења наших људи у иностранству. На томе ћемо радити у будућности“, рекла је Пејчић.

Округли сто организовала је Канцеларија за сарадњу са дијаспором града Ниша и Медиа и реформ центром Ниш и Нишвил фондацијом.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …