srlaten

Омаж Симу Матавуљу у Херцег Новом

У дворани „Парк“, у Херцег Новом,  у четвртак 29. новембра 2018. године, одржано је књижевно вече посвећено Симу Матавуљу, у организацији Српског просветног и културног друштва „Просвјета“.

О књижевном стваралаштву и животу Симе Матавуља говориле су професорице српског језика и књижевности Бранка Банићевић, Винка Перишић Шаренац као и председница СПКД „Просвјета“ Оливера Доклестић.

Обраћајући се присутнима председница СПКД „Просвјета“ Оливера Доклестић је истакла да се књижевно вече организује у знак сећања на Симу Матавуља (обележавање 110 година од његове смрти). Доклестић је нагласила да је Сима Матавуљ своје књижевно стварање започео управо у Херцег Новом за време док је био професор у Српској закладној поморској школи на Србини (Херцег Нови). Испред Генералног конзулата Републике Србије у у Херцег Новом, манифестацији је присуствовао конзул жеран Зоран Дојчиновић.

Банићевић и Перишић Шаренац су истакле да је читање Матавуљевих дела посебно занимљиво у Херцег Новом, како због реалистичног стила писања, тако и због „реконструкције у мислима“ Херцег Новог и његових житеља у другој половини деветнаестог века.

Манифестацију је путем конкурса подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …