srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Они знају како се чува традиција

Извор: дијаспора.тв

Традиционалана манефестација „Квиз знања и ревија стваралаштва српске деце у Аустрији“ успешно је завршена уручивањем пехара, медаља и захвалница такмичарима и клубовима. И овог пута, победило је другарство и љубав према отаџбини.

čuvanje tradicije

38. Квиз знања и и ревија стваралаштва српске деце у Аустрији“, окупила је 23. новембра у Бечу, укупно 320 такмичара, деце узраста до 15 година, са територије читаве Аустрије.

Организатор манифестације Савез Срба у Аустрији и овогодишњи домаћин Заједница српских клубова у Бечу, својски су се потрудили да сви учесници и родитељи, понесу најлепше утиске са јучерашњег догађаја. Иако се одвијало право такмичење у 8 категорија и додељене додатне специјалне награде, општи утисак је да су победили,не појединци, већ другарство и љубав према отаџбини.

Такмичење и пласман

У првом делу манифестације одржан је „Квиз знања“ у више области: опште знање о Аустрији, историја и географија Србије и Републике Српске, српски језик и књижевност и православна веронаука. Креативци су се показали у дисциплинама цртање, вајање, имитација и рецитовање, а мали музичари у такмичењу музичара – инструменталиста. Врхунац манифестације је био такмичење фолклорних ансамбала, који је одушевио присутне и измамио највише аплауза. О пласману је одлучивао жири у саставу: Драгана Каракаш, Маријана Радић и председник жирија Срђан Мијалковић. Програм је водила Милева Врећић Чекић. Покровитељ манифестације био је ÖГБ Аустријско удружење синдиката.

„Значај манифестације се базира на томе да сва деца без обзира која су њихова интересовања, могу доћи до изражаја. Ово је прилика да сав тај полет и знање која деца поседују, без да га посебно увежбавају у клубовима, имају могућност да то и покажу на прави начин.“ – изјавио је Зоран Алексић, председник Савеза Срба у Аустрији, за Дијаспору ТВ.

„Очување традиције, језика и културе на једном месту је веома значајно и нешто на шта сви можемо бити поносни, и учесници и Савез. То је највећи значај и симболика ове манифестације“. – закључио је Алексић.

„Презадовољан не само организацијом већ младошћу, весељем деце и тиме што ће сви презадовољни отићи кући. Мислим да заједничка фотографија свих 320 учесника на крају, најбоље говори о данашњој манифестацији.“- изјавио је Борислав Капетановић, председник Заједнице српских клубова у Бечу, овогодишњи домаћин манифестације.

На велику жалост, ни ове године нису учествовала деца из свих заједница српских клубова у Аустрији. Један од приоритета треба да буде учење и очување српског језика и традиције у дијаспори, као и неговање контаката и сарадње са припадницима српске заједнице из Аустрије и свих крајева света.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …