srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Опет скинуте табле у Вуковару и Винковцима

Опет скинуте табле у Вуковару и Винковцима

Извор: Танјуг

Непознати починитељ скинуо је и однео двојезичну таблу с ћириличним натписом са зграде Хрватског завода за запошљавање (ХЗЗ) у Вуковару, а у винковачком насељу Мирковци разбијена је двојезична табла на згради основне школе „Никола Тесла“, с називом те установе. Трага се за починиоцима ових кривичних дела, саопштила је вуковарско – сремска полиција, а пренела Хина.

dvojezicna tabla1

Двојезичне табле налазе се на зградама десетак државних институција у Вуковару, а од 1. септембра, када је започело њихово постављање, скинуто их је или разбијено двадесетак. Табла која је синоћ скинута с вуковарског ХЗЗ, већ је трећа која се скида са те установе.

Према речима директора школе „Никола Тесла“ у Мирковцима Анте Видовића, двојезична табла на школској згради, у којој се образовање спроводи на хрватском и на српском језику, постављена је још 2006. године и до синоћ је нико није дирао.

Скидање и уништавање двојезичних табли започето је током протеста које је организовао штаб за одбрану хрватског Вуковара, противник ћирилице. Тај штаб је тражио и референдум којим би, практично, употреба ћирилице у Хрватској била забрањена, а уставне промене које треба да спрече такву врсту референдума одложене су до јануара.

Check Also

Улазак у Србију без ограничења

Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од 22. маја. …