srlaten

Оптимизам из Беча

извор: Данас

Шеф дипломатије Аустрије боравио у званичној посети Београду. Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, приликом прве званичне посете Београду, изразио је наду да ће се Србија још брже кретати на путу европске интеграције и да јој жели да постане чланица ЕУ већ 2018. или 2020. године. С друге стране, први потпредседник Владе Александар Вучић поручио је да је циљ Србије да достигне аустријски и немачки модел уређења државе, али да ће за то морати да ради годинама и деценијама и да много тога код себе мења.

фото: РТС
фото: РТС

Сто година

Поводом обележавања стогодишњице од избијања Првог светског рата, председник Томислав Николић и министар Себастијан Курц су се сагласили „да би било добро показати да наше две земље прошлост не раздваја, већ да заједнички радимо на формирању боље будућности у уједињеној Европи“, саопштено је после састанка.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са шефом аустријске дипломатије, рекао да ће Србија бити стабилна држава, отворена за инвестиције, и да за то очекује подршку Аустрије. „Замолио сам да нам Аустрија помогне на нашем европском путу, да Аустрија буде велики пријатељ Србије који ће указивати на наше грешке, слабости, спорост да помогне да будемо дисциплиновано, радно и марљиво друштво, онолико колико су Аустријанци и наши људи који раде у Аустрији“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је од госта из Беча затражио већу помоћ и подршку у европским интеграцијама и довођењу инвеститора, посебно након поправљања пословног амбијента у Србији. „Ми ћемо наш посао, без обзира каква ће одлука ЕУ бити, завршити до краја 2018, односно почетком 2019, у погледу реформи и поглавља која се тичу Косова и Метохије и владавине права“, истакао је Вучић уз комплимент да је почаствован тиме што је домаћин једном од најталентованијих младих министара у Европи.Курц је истакао да је Аустрија спремна да Србији помогне „где год може“ на путу ка ЕУ и указао да је његова земља повећала буџет за пројекте регионалне сарадње са 1,9 на четири милиона евра, и да ће то помоћи да се пружи конкретна помоћ региону. Нагласио је да су Аустрија и Србија повезане и људима, јер у Аустрији живи око 300.000 грађана српског порекла, а у Србији је Аустрија највећи инвеститор.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …