srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Организују се студенти пореклом из Србије

Извор: Франкфуртске вести

Мало-помало разгранава се париски огранак Организације српских студената у иностранству (ОССИ), на чијем је челу председница Елена Симић, уз коју, као најактивнији чланови делују Јелена Живић, Нина Шеваљевић, Владимир Вучићевић, Катарина Космина, Игор Младеновић, Ивица Младеновић, Мирјана Николић, Оливера Симић, Никола Летић и Миша Тофил.

Фото: Франкфуртске вести

– Ми смо веза са матицом, а обављамо је везом са Централним одбором који сарађује са Канцеларијом за дијаспору. Тим путем ми смо у вези и са САНУ, Ректоратом универзитета у Београду – информише председница Јелена.

Иако је париски ОССИ такорећи у повоју, ипак се резултати виде.
– За наше чланове обезбедили смо обављање праксе у дипломатско-конзуларним представништвима Србије, односно, у Амбасади и Конзулату Србије у Паризу, а и у приватном сектору. Ипак је наше основно опредељење зближавање српских студената, а тако повезани приближавамо се матици или јачамо те везе, што доводи и до бољих контаката са различитим институцијама у земљи пријема – објашњава Елена. [blockquote_right] Пружена рука

Као што чланови париског огранка ОССИ пружају руку помоћи према земљацима вршњацима, помажући при проналажењу станова, уписа на факултете, одржавању праксе или олакшавању основних животних услова, тако раде и на повратку наших студената у Србију.

– Нажалост, нострификација диплома и даље дуго траје, још смо у застарелом систему – закључују студенти. [/blockquote_right]

Не крију чланови париског огранка да су након оснивања и амбициозног старта, запали у малу летаргију, вероватно збуњени пред свим што их очекује. На срећу тај период је прошао, а како је наступило пролеће, тако су полетно кренули у анимирање будућег чланства.

– Наш примарни задатак јесте да окупимо што већи број студената, а што нас буде више, бићемо боље везани за матицу, а и сналажљивији на месту где сада живимо – говори Владимир Вучићевић.

Париски ОССИ је самостални огранак и делује сопственим иницијативама.- Неки од нас су овде дошли на студије, други су у овој средини рођени. Основно је да сви говоримо српски. Међу нама је, заиста, наглашена идеја да једни другима помажемо, на пример, у проналажењу смештаја за оне који су се определили за студирање у Француској или, чак, да нађемо спону за лакше сналажење оних који из Француске, на неку врсту школовања, стажа и слично иду у матицу.

Вероватно ћемо организовати и заједничка путовања, излете, одласке на концерте, све у циљу дружење. Управо смо обећали Микију Ћировском, једном од директора Културног центра Србије у Паризу, да ћемо доћи на радну акцију, односно, на сређивање библиотеке КЦ и то ће бити, на делу, наша прва акција солидарности, биће ту велике прашине, а и вежби мускулатуре – кроз пошалицу закључује Нина Шеваљевић, студент комуникација на Сорбони.

Check Also

Изашла Мала новозаветна читанка под покровитељством Управе

Из штампе је изашла књига са одабраним причама из Светог писма и њиховим тумачењима професора …