srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Осма Конференција српских националних организација из земаља региона

Извор: РТС

Осма Конференција српских националних организација из земаља региона одржана је 3. и 4. априла 2019. године у Прес центру удружења новинара Србије у Београду.

На Конференцији је разматран и усвојен текст Стратегије очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону, а разговарало се и о положају српског народа у државама региона.

Закључено је да на ка кратак рок треба постићи:

– Сагласност о заједничком деловању кровних организација српског народа у региону и матичне државе – Републике Србије;

– Темељну сарадњу између политичког и НВО сектора српске оријентације;

– У сарадњи са институцијама Србије и Републике Српске, а у неком будућем времену и Црне Горе, треба водити рачуна о стратешким циљевима српског народа, као што је употреба српског језика и ћириличног писма;

– Обезбеђивање пуне заштите имена, имовине и достојанства Српске православне цркве;

– Адекватно учешће и сразмерну националну заступљености у јавним службама, органима државне власти и органима локалне самоуправе;

– Реализацију заједничких пројеката Конференције српских националних организација из земаља региона ради међусобног повезивања и одређивања приоритета. Предлог је да се у 2019. години са најзначајнијим културним институцијама – Матицом српском из Новог Сада и Српском књижевном задругом из Београда, ради на реализацији пројекта ,,Јединствени српски буквар“.

Учествовали су сви чланови Конференције коју чине: Савез Срба из Румуније, Удружење Срба из Хрватске, Национални савет Срба у Македонији, Удружење српског народа „Морача-Розафа“ из Албаније, Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ из Републике Српске, Национални савет Срба из Словеније, Самоуправа Срба у Мађарској и Српски национални савјет Црне Горе.

Check Also

Срећан Дан матерњег језика

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону покреће кампању за очување српског језика, …