srlaten

Осми пут на Манхетну одржана конференција о Тесли

Извор: Tesla Science Foundation

У суботу 11. јануара 2020. године у Хотелу New Yorker, у срцу Менхетна, Теслина научна фондација (ТНФ) у сарадњи са Генералним конзулатом Србије у Њујорку, осми пут, одржала је конференцију под називом У ДУХУ ТЕСЛЕ.

У јутарњем програму који је водила Лана Ашанин представиле су се бројне Тесла организације и појединци који су урадили нешто значајно у домену промоције Теслиног живота и дела. Између осталог приказан је и одломак из романа „Нина од Арабије“ о Тесли и Марк Твену који чита глумац Ненад Ненадовић. Један од јунака романа „Нина од Арабије“ је и Никола Тесла, а ово је уједно и први роман на Балкану који се читаоцима представља виралним путем, кроз „оживљене“ и свима доступне одломке на Youtube-у које читају познати глумци из Србије.

https://www.youtube.com/watch?v=kHKI3kNMYIU&t=101s

У другом делу програма „Tesla Ways“ путевима Тесле кроз Америку и Канаду – приказан је нови web сајт и софтвер који ће нам показати сва места у којима је Тесла боравио и радио 60ак година колико је живео у Америци. Посетиоци Њујорка, али и целе Америке и Канаде, моћи ће преко својих паметних телефона, преко ГПС координата, доћи на лице места и добити много информација о Теслином раду, у то време и на том месту.

„Ово је тек почетак, планирамо и документарни филм на исту тему као и монографију. На конференцији су били учесници из Србије, Русије, Канаде, Немачке, Америке и Хрватске“ – рекао је Никола Лончар председник ТНФ из Филаделфије.

Конференцију о Тесли пратила је и уметничка изложба посвећена Тесли са уметницима који су направили најбоље радове у протеклих 12 месеци.

У вечерњим сатима одржан је сусрет Теслин Народ (на српском), панел дискусија у организацији ТНФ и Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку, а програм је водила Катарина Радивојевић једна од најпопуларнијих српских глумица. Олгица Влачић, конзул Републике Србије у Њујорку учествовала је на панелу.

Цео програм је снимљен и постављен на TeslaTalk TV, а ТВ екипа је правила интервјуе са учесницима конференције у чувеној Теслиној соби 3327 у хотелу New Yorker.

Документарно анимирани филм „Ка светлости“ аутора Саве Сајка из Београда (о Тесли и Пупину) добитник је прве награде У ДУХУ ТЕСЛЕ и био је приказан током јануарске конференције.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …