srlaten

Оснивачка Скупштина националног савета Срба у Словенији

извор: Штајерске новице, Одбор за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Р Србије

У Љубљани је у Цанкаровом дому одржана оснивачка скупштина Националног савета Срба у Словенији. За председника је изабран Бранислав Рајић.

savet-srba-slo

Скупштини су присуствовали словеначки званичници: Милан Брглез, председник словеначког Парламента, Игор Шолтес, посланик Европског парламента, Драган Матић, посланик, председник Одбора за културу словеначког Парламента, Бранислав Рајић и Иван Прелог,  посланици словеначког Парламента. Оснивачкој Скупштини  присуствовали су и гости из Србије:  Владимир Божовић, саветник председника Владе Републике Србије, Александар Радовановић, амбасадор Републике Србије у Словенији, Иван Костић, народни посланик Републике Србије и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, Јадранка Јовановић, народни посланик у Скупштини Републике Србије и члан одбора за дијаспору и Србе у региону, Весна Матић Вукашиновић, секретар Одбора за дијаспору и Србе у региону, Бранко Јуришић, из Српског народног већа у Загребу, Стана Кончаревић, први саветник у Амбасади Републике Србије и Парох Александар Обрадовић, представник Српске православне цркве у Љубљани.

„Република Србија као ваша матична држава води мудру и мирну регионалну политику на принципима пуне економске и сваке друге сарадње и напретка уз максимално избегавање да чак и одговори на неке увреде или провокације зарад очувања стабилности Региона“, рекао је Божовић и додао да је Република Србија увек ту и биће, да заштити и да пуну подршку унапређењу права српске националне заједнице.

„Поносно истичемо да смо ми у Србији словеначкој националној заједници пружили максимално поштовање и уважавање и очекујемо и од њих да буду ваш савезник у борби за још већа и боље остварена ваша права овде, а нарочито остварења права статуса националне мањине у Словенији“, рекао је Божовић.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону мр Иван Костић је у обраћању нагласио добре односе двеју земаља и жељу да се та сарадња перманентно унапређује. Како је истакнуто у саопштењу Одбора за дијаспору Костић је указујући на статус Срба у Словенији, подсетио на чињеницу да је Словенцима у Србији признат статус националне мањине и да се од словеначких власти очекује у том смислу реципроцитет. Костић је указао на значај јединства српске заједнице и на могућности које се заједничким наступањем отварају, у циљу побољшања положаја наших сународника који живе ван матице, као и да Одбор за дијаспору и Србе у региону даје пуну подршку оснивању кровних организација Срба.

Народна посланица, Јадранка Јовановић, члан Одбора се обратила скупу и поздравила одлучност да се оснује Национални савет, указујући на јединство као неопходан сегмент у остваривању заједничког циља. Она је нагласила да у развоју добрих односа двеју земаља, постоји потреба јачег културног повезивања и упутила поруку нашим сународницима да се воде међусобним разумевањем и слогом. Српска заједница треба да се избори за већи утицај на подручју културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма, као и питања статуса.
У свом говору Милан Брглез, председник словеначког Парламента, поздравио је формирање Националног савета Срба у Словенији и обећао пуну помоћ словеначких политичких органа. Брглез је подвукао да су односи две државе и два народа Србије и Словеније и Срба и Словенаца на највишем нивоу сарадње и да међу државама нема никаквих нерешених питања. Похвалио је активности српских друштава. Важна је била и његова констатација да Срби у Словенији живе већ неколико векова и то највише у словеначкој Белој крајини. Његове речи потврђују да су Срби аутохтони народ на територији Словеније.

Иницијативу за стварање Националног савета Срба у Словенији подржао је Савез српских друштава Словеније, на свом састанку 30. септембра ове године. У Савезу је остала неразјашњена дилема шта ће бити са досадашњом организацијом Савеза српских друштава, која је досада била кровна организација Срба у Словенији јер ће формирањем Националног Савета Срба у Словенији она изгубити свој положај и статус. У Словенији постоји 35. српских друштава, која су учлањена у два савеза: Савез српских друштава и Савез српске дијаспоре.

Национални савет Срба у Словенији преузео је дужност, да се избори за већи утицај Срба на подручју  културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма, као и питање националне равноправности.

На чело овог савета изабран је Бранислав Рајић, Србин, посланик словеначког Парламента, потпредседник Одбора за спољну политику и међународне односе, који је члан владајуће странке СМЦ (Странка Модерног Центра), коју води председник Владе Словеније Миро Церар, који позитивно гледа на формирање Савета. Рајић је већ на почетку позвао на културну сарадњу словеначких државних институција и српских културних друштава у Словенији, да би заједнички решили положај српске заједнице у овој земљи.

На скупштини су изабрали све потребне комисије за рад Савета и 17 чланова Главног одбора.

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …