srlaten

Основан Клуб српских привредника Аустрије

Заједница српских клубова у Бечу основала је Клуб српских привредника Аустрије, која има за циљ повезивање српских привредника, као и аустријских привредника са Србијом и РС, и промовисање могућности за инвестирање у Србији и РС.

austrija

Идеја за оснивање удружења је настала приликом спроводјења анкете медју српским привредницима у Бечу у сарадњи са Привредном комором Беча 2010. године са циљем да се види који су то специфични проблеми са којима су суочени српски привредници у Бечу и како би Привредна комора Беча могла да им помогне како би били још успешнији у свом пословању.

Укупно је анкетирано 243 предузећа и један од закључака је био да привредници желе бољу медјусобну сарадњу и повезаност српских привредника у Бечу како би на тај начин с једне стране дали свој допринос јачању бечке привреде, и с друге стране подржали привредну сарадњу са Србијом и РС

Први резултат тих размишљања је било оснивање „БКС“ (босанско-хрватско-српског) бизнис клуба. Медјутим, у медјувремену се показало да тај клуб није могао да оствари циљеве у оној мери у којој се то од њега очекивало, тако да се указала потреба за одредјеним изменама и враћању на првобитну иницијативу.

Уз подршку Канцеларије за дијаспору у Влади Србије и Привредне коморе Србије управа Заједнице је донела одлуку о оснивању Удружења српских привредника у Бечу.

austrija1

У припрема за оснивачкее скупштинееводјени су разговори са представницима читавог низа малих и средњих предузећа српских привредника у Бечу. Том приликом су изложени идеја, циљеви и значај оснивања и рада таквог једног удружења.

Циљеви Клуба су, како је објашњено на Оснивачкој скупштини, повезивање предузећа у Бечу са привредним институцијама у Србији и РС, представљање економских потенцијала Србије и РС путем презентација и учешћа на изложбама и сајмовима, израда пројеката у сарадњи са привредним коморама Беча, Србије и РС, административно-техничка помоћ предузећима из Беча у реализацији пројеката и послова са фирмама из наведених региона, а све у сарадњи са надлежним државним институцијама.

Такодје Клуб ће пружати техничку помоћ приликом представљања пројеката и производа из Србије и РС у Аустрији, одржаваће информативне манифестације за српске привреднике у Бечу у сарадњи са Привредном комором Беча, односно Аустрије, као и информативне манифестације за бечке фирме у сарадњи са Привредним коморама Србије и РС у циљу техничке и правне подршке приликом наступа ових фирми на тржиштима наведених региона.

Исто тако бавиће се саветовањем на српском језику за предузетнике у Бечу из свих области пословања, све у сарадњи са Привредном комором Беча

На Оснивачкој скупштини изабрано је Председништво Клуба српских привредника, које ће предводити председник Дејан Бошковић (Вослох Киеп ГмбХ).

У председништву су Жељко Бобар (КоЦос Тећнологy), Радован Иветић (Стриг Металл), Љубомир Миликић (Цар Геруст Бау ГмбХ), Радован Томас (Радо Спорт) и Борислав Капетановић (Униqа).

austrija2

„Заједница српских клубова је поносна што је иницирала оснивање једног оваког клуба. Велики број присутних и оних који су нам послали писма подршке је свакако доказ да смо направили прави корак у циљу повезивања српских привредника у Аустрији, али и дали допринос јачању српског корпуса у Аустрији. Наша иницијатива је била на оснивању клуба привредника из Беча, али је скупштина предложила да се активност просири на целу Аустрију, што је свакако добро те је и почетни предлог имена клуба са Клуба српских привредника у Бечу постао Клуб српских приврдника Аустрије“, објаснио је иницијатор, председник заједнице српских клубова у Бечу Борислав Капетановић.

Он је позвао све заинтересоване привреднике и појединце да се прикључе раду клуба, те најавио да ће Председништво у наредна два месеца направити предлог плана рада Клуба и на следећем радном састанку представити га својим члановима.

Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону честитала је на оснивању Клуба српских привредника, пожелевши да ће остварити своје пословне замисли и искористите велики потенцијал који постоји у економској сфери, кроз динамичну размену знања и капитала.

У писму подршке директорка Канцеларије Славка Драшковић је оценила да је важност оснивања оваквог удружења је у томе што ће унапредити информисаност, подстаћи пројекте и економске везе са матицом, а привредна сарадња добије нови замајац и неопходну ефикасност у решавању кључних питања.

„Српска заједница у Аустрији важи за једну од наших најорганизованијих и најактивнијих мањинских заједница у дијаспори, са добрим контактима и сарадњом са аустријским властима. Захваљујући људском капиталу Србија и Аустрија имају јаке, нераскидиве везе. Само у Бечу послуке преко 350 углавном малих и средњих предузећа чији су оснивачи Аустријанци српског порекла. И у Србији дијаспора инвестира у мала и средња предузећа и то пре свега у свој родни крај. Инвестиције родни крај чине 90 одсто инвестиција дијаспоре. Зато ми му ресору за дијаспору радимо са локалним самоуправама на томе да их и економски још више приближимо дијаспори и повежемо са њом. Посебно је вазан пројекат „Запослимо Србију“ чији је акценат на повезивању дијаспоре са локалном самоуправом. Влада и локалне власти раде на стварању доброг амбијента за пословање, да чланови диајспоре буду најбољи покретач бољитка и развоја Србије и амбасадори за поправку имиџа у свету“, оценила је она.

Оснивање Клуба српских привредника је, према њеним речима, још један корак ка укључивању дијаспоре у развој малих и средњих предузећа и локално повезивање, као и стварање чвршћих економских веза две земље.

Аустрија је, као што знамо, повећала буџет за пројекте регионалне сарадње са 1,9 на четири милиона евра и зато се та конкретна помоћ треба искористити на најбољи могући начин и претворити у резултате које сви очекујемо, додала је она

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …