srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Основан Републички савез Удружења „Корени“

извор: Удружење „Корени“

У Сремским Карловцима обележена слава Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије „Корени“ и основан Републички савез Удружења „Корени“.

Изабрали сте леп назив “Корени”. Христос каже: Ја сам корен, а ви сте лоза. Ако не будемо прицепљени уз тај корен, неће нам се лоза примити и рађати. Сабрани у један корен бићемо срећан народ. Нека вам је сретно !”

Овим речима је епископ сремски Василије, уз благослов патријарха српског Иринеја, испред Епархијског дома у Сремским Карловцима поздравио учеснике Видовданског сабора и оснивачке скупштине Републичког савеза Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије „Корени“.

Присутно је било око 50 чланова Удружења из Србије, Р.Српске и иностранства. Републички савез Удружења “Корени”, треба да обједини око 20 до сада основаних одбора из Србије и иностранства. За председника савеза изабран је Стојан Стевановић из Цириха, а за потпредседника и овлашћено лице изабран је мр Срђан Спирић. Седиште Савеза ће бити у Сремским Карловцима, а слава Видовдан.

“Први пут само се данас у овом светом месту сабрали и пресекли славски колач у храму Светог Николаја. Честитам вам празник са жељом да прерасте у сабрање целог српског народа, како бисмо се сећали деце наше расуте широм читавог света кроз молитву. Она нема границе, ни барикаде, јер молитва Богу најдубље просеже српски народ” рекао је владика Василије.

У име у име Удружења “Корени” уручена је Специјална повеља породици  др Бранислава Блажића, оснивача, идеолога и изабраног председника Покрајинског савеза Удружења „Корени“, који је преминуо у Београду, 01. 04.2020. године.


Check Also

Изабран нови председник Савеза Срба Словеније

Извор: Савез Срба Словеније За новог председника савеза Срба Словеније изабран је Владимир Кокановић, за …