srlaten

Основан Савез Срба Словеније

Савез Срба Словеније као кровна организација Срба у Словенији формирана је у Љубљани, а за председника Извршног одбора Савеза Срба Словеније изабран је Марко Сладојевић. Као основни циљ Савеза Сладојевић  је навео „обједињавање рада свих српских друштава у Словенији, уз очување српског идентитета, културе и језика, као и одржавање веза са матицом”.

Марко Сладојевић

Никола Селаковић, као гост Оснивачке скупштине и изасланик Председника Републике Србије Александра Вучића указао је на изузетан значај овог скупа за Србе у Словенији и позвао на саборност и јединство.

„Преносим вам поздрав и поруку подршке председника Републике Србије Александра Вучића који подржава ову иницијативу. Ово је велики дан за Србе у Словенији који ће поштујући историјско пријатељство са Словеначким народом сада бити у позицији да пруже још већи допринос словеначком друштву, истовремено чувајући своје корене, идентитет и писмо на овим просторима,“ рекао је Селаковић.

Никола Селаковић

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије у говору је пренео подршку Српске православне цркве овој иницијативи и истакао важност саборности у очувању Срба у региону.

Амбасадорка Републике Србије у Р. Словенији Зорана Влатковић истакла је да ће нова кровна организација Срба бити још један мост сарадње између Србије и Словеније.

„Пријатељство између две земље сада ће имати још један чврст ослонац и снажну везу у функцији јачања наших укупних односа. Срби су све важнији део словеначког друштва, на свим пољима, а посебно у здравству, култури, туризму, банкарству, спорту, ИТ и медијском сектору. Сарадњом и међусобним поштовањем можемо пуно тога да постигнемо,“ истакла је Влаткковић.

Оснивањем Савеза Срба Словеније, српска заједница у Словенији од данас има јединствену кровну организацију, која ће легитимно заступати њене интересе пред словеначким институцијама. Формирање новог јединственог Савеза подржала је велика већина српских локалних друштава, односно 25 организација од 30 активних органиазција српске заједнице у Р. Словенији.

Оснивачкој скупштини пристуствовали су: генерални секретар Председништва Србије и изасланик Председника Републике Никола Селаковић, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић, амбасадор Босне и Херцеговине у Словенији Милорад Живковић, свештеници из црквених општина Српске Православне Цркве у Словенији, привредници, спортисти, културни и научни радници и други угледни грађани који живе у Словенији, саопштио је Савез Срба Словеније.

На Оснивачкој скупштини су изабрани чланови Извршног одбора и усвојени су конститутивни радни документи, Статут и Пословник о раду Савеза.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …