srlaten

Основана Фондација „Свети Јован“ у Шведској

Извор: РТС

Фондација је основана са циљем да стипендира младе таленте настањене у Шведској, пореклом из бивших Република СФРЈ али и Швеђана који студирају славистику. Осим стипендирања, фондација Свети Јован преко својих пројеката интензивно ради на побољшању позиције наше омладине у Шведској, сазнајемо од Горана Попова, председника Братства Свети Јован.

Sveti Jovan logoПокровитељ Фондације је организација Братство Свети Јован која је организована широм Шведске и окупља људе различитих струка и занимања пореклом из Србије, Македоније, Црне Горе и Босне.

Основни циљ Братства Свети Јован, по речима Попова је спајање и повезивање наших успешних људи у дијаспори и заједничко деловање у западној Европи. Братство у Шведској ради са пројектима који јачају будуће, али и већ постојаће пословне, културне и спортске мреже.

На свечаности су присуствовали гости из Шведске, и из других земаља. Међу присутнима су били представници амбасада Србије и Македоније као и представници медијских кућа из Шведске и матице међу којима и новинар Марко Лопушина.

Братство Свети Јован је први пут доделило признање Crystal Award, намењено борцима за истину у медијском свету. Овогодишња награда уручена је Борису Малагурском који је својим филмовима Тежина ланаца 1 и 2 изнео истине о разбијању Југославије и описао борбу малих у свету великих.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …