srlaten

Основано Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић“ у Бечу

У Бечу је недавно основано и регистровано „Аустријско- српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић“. Оснивач и идејни творац  Друштва је академик проф. Светлана Матић из Беча.

Програм рада се заснива на представљању српске кулутре и националне баштине Аустријанцима, на сарадњи са аустријским културним друштвима, заједничкој организацији културних манифестација и зближавању Србије и Аустрије, на пољу језика, уметности и културне баштине. Друштво је отворено за сарадњу и са свим другим организацијама сличне оријентације широм Европе и света.

„Аустријанцима сам представила своју књигу „Певам дању, певам ноћу / Писма Мини Караџић“ коју сам превела на немачки и идеју да се постави плоча на кући у Бечу, у којој је живела ћерка великог српског реформатора, Вука Стефановића  Караџића. Идеја је јако добро прихваћена, а многи Аустријанци су били позитивно изненађени добијеним подацима и информацијама о лику и делу њихове суграђанке, која је живела у 19. веку и допринела грађењу мостова културе између српског и аустријског народа. Импресионирана сам којом брзином су аустријске власти одобриле рад и извршиле регистрацију АСДК „Вилхелмина Мина Караџић“, истакла је Весна Матић. Након 14 дана од дана предатог захтева, стигла је дозвола и сва неопходна документација.

Намера Друштва је да оснује Фестивал хорова Аустрије и Србије, под називом „Моцарт и Мокрањац – два музичка генија“.  Друштво ће настојати да у наредном периоду оснује литерарни клуб у коме би представљало аустријске и српске писце и њихова дела и да на тај начин повеже Матицу српску, Вукову задужбину, Народну библиотеку Србије, Библиотеку града Београда, САНУ, СКАИН  и друге српске културне институције са аустријским. Недавно су и градоначелници Беча, Михаел Лудвиг и Београда, др Зоран Радојичић потписали „Споразум о сарадњи два града“, тако да су и активности  овог Друштва усмерене ка реализацији тог заједничког циља“, нагласила је Светлана Матић.

Прва манифестација АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ биће одржана 7. децембра 2019. године, са почетком у 19 часова у просторијама СКЦ „Стеван Мокрањац“ у Бечу. Том приликом биће промовисана књига ауторке Десе Буразор Асланиду „Ноћ иза берлинског зида“. Повод је три деценије од рушења зида и престанка Хладног рата. Гост вечери биће и песникиња Борица Ђекановић из Штутгарта.  У музичком делу програма наступиће Дечји хор „Златни звончићи“ под диригентском палицом Бисерке Васић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …