srlaten

Основано удружење „Доситеј“ у Темишвару

Извор: Нови темишварски весник

У Темишвару је недавно основано удружење „Доситеј“, са седиштем у згради Савеза Срба у Румунији. Организација је основана са циљем да подржи просветне и културне активности Срба у Румунији и промовише традиционалне српске вредности и међуетничку сарадњу.

Оснивачи асоцијације су Љиљана Барзу, Невена Чоков, Маријана Шакотић, Олга Спорин, Марија Јашин и Рајко Корња. Основали су ову организацију са циљем да она подржи просветне и културне активности Срба у Румунији, као и промовисање традиционалних српских вредности и међуетничке сарадње. Доситеј има за циљ и допуну материјалне базе српске гимназије као и уступање школи на бесплатно коришћење средстава којима удружење располаже.

Можда је ипак најважнија чињеница да новооснована асоцијација намерава, у оквиру својих могућности да додељује стипендије и награде ђацима Српске теоретске гимназијеДоситеј Обрадовић и да финансира добротворне и културно-спортске активности.

Председник удружења је др Александар Радован, директор Српске теоретске гимназије Доситеј Обрадовић који сматра да овакве асоцијације могу представљати битну карику у просветном и културном ланцу образовања наше деце.

„Веома је важно искористити сваку законску могућност која нам се пружа за помоћ нашим ученицима као и сваку прилику за побољшање квалитета наставе у нашим школама“, каже Александар Радован.

Директор Радован је уверен да ће удружење Доситеј својим деловањем допринети у сарадњи са Савезом Срба и усавршавању наставника у нашим школама.

Финансијски извори новооснованог Доситеја биће добротворни прилози, субвенције, приходи од услуга, спонзорства, таксе за учлањење, дивиденде и камате и други законсконом предвиђени извори.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …