srlaten

Освештан храм Светог Саве у Стокхолму

извор: СПЦ

У Стокхолму је протеклог викенда у присуству његове Светости Патријарха српског Иринеја и  Престолонаследника Александра Карађорђевића обављен је чин освештења храма Светог Саве. Амбасадори православних земаља, представници других цркава и организација, велики број епископа и свештеника присуствовало је овом значајјном догађају.

stokholm

Храм Светог Саве је освештао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење Митрополита Клеопе из Васељенске Патријаршије, Епископа Макарија из Румунске Православне Цркве, Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија,  Епископа канадског Георгија, Епископа бачког Иринеја, Епископа јегарског Јеронима и домаћина, Епископа британско-скандинавског Доситеја, као и преко 40 свештеника и двојице ђакона.

Овом великом догађају приствовали су многобројни верници, престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, представници других цркава у Шведској, Архиепископ сиријске Јаковитске цркве Јулије Абдулахал Гало Шабо, Епископ дохалкидонске Сиријске цркве Диоскор Бењамин Атал, који су и одликовани орденом Светог Саве за „несебичну братску љубав коју су показивали минулих година према нашој Цркви и народу“ саопштава СПЦ, затим представници Римокатоличке цркве и Протестантске цркве Краљевине Шведске, као и амбасадор Републике Србије у Краљевини Шведској, Његова Екселенција др Душан Црногорчевић, и амбасадори православних земаља у Шевдској.

После освећења и свете архијерејске Литургије уприличен је свечани ручак у великој сали Сиријске цркве у Стокхолму. Овом приликом одликован је велики број ктитора и добротвора храма Светог Саве у Стокхолму.

Последњег дана посете, Његова Екселенција Душан Црногорчевић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Шведској, приредио је  је у част Његове Светости и делегације свечани пријем и коктел у Амбасади Републике Србије у Шведској.

Храм Светог Саве у Стокхолму, који је и седиште Епископа Британско Скандинавске Епархије Господина Доситеја Мотике, саграђен је 1991. године али је завршен у јуну ове године када је иконописац Гојко Ристановић завршио давно започети живописни рад Иконописца О. Тимотеја Косановића и унутрашњем делу храма дао коначни изглед.

Check Also

Селаковић и Гујон прославили Божић са Србима у Чикагу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић прославио је данас  Божић у Чикагу са припадницима српске …