srlaten

Откривање споменика Николе Тесле у понедељак у Њујорку

Извор: Танјуг

Никола Тесла, Србин и Американац, писаће на споменику познатом српском научнику који ће бити свечано oткривен у понедељак, 23. септембра, испред Теслине лабораторије на Лонг Ајленду у Њујорку.

Како су новинарима у Влади Србије објаснили директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић и председник Организационог одбора манифестације Александар Влајковић те недеље ће, поводом обележавања 70 година од Теслине смрти, осим откривања споменика, бити организована и изложба у његову част, као и пословни скуп на којем ће присуствовати бројни српски привредници из Србије и дијаспоре.

„Откривање споменика Николе Тесле долази у изузетном тренутку, јер се неко време повећава интересовање за Теслу у свету, односно поново се “открива““, рекла је Славка Драшковић.

Према њеним речима, када је прошле године уз огромну помоћ српске дијаспоре за свега недељу дана прикупљено 1,37 милиона долара за откуп и реновирање Теслине лабораторије, амерички медији у својим извештајима нису наводили српско порекло познатог научника, док је у неколико било споменуто да је у САД дошао из Хрватске.

„Ми као Србија желимо да буде препознат као српски бренд и ово је начин да га повежемо са нашом земљом. На откривање споменика биће позвани и амерички медији, па ће ово бити изузетна прилика да се почне са организованим начином повезивања дела и рада Николе Тесле са Србијом“, оценила је Драшковић.

Говорећи о лабораторији Николе Тесле на Лонг Ајленду Славка Драшковић је додала да Република Србија у сарадњи са својом дијаспором жели да и та институција буде брендирана као део Србије, посебно, јер је у плану да наредних година буде претворена у музеј и центар за обуку младих научника.

„Манифестација у Њујорку биће прилика и да председник Србије Томислав Николић, који ће открити споменик, уручи ордење Американцима, некима и српског порекла, који су помогли да се унапреде односи две државе“, рекла је Драшковић.

Председник Организационог одбора манифестације Александар Влајковић истакао је да је откривање споменика Николе Тесле, којег је урадио вајар Никола Јанковић, велики догађај за српски народ у тој држави, додавши да је место његовог постављања, на Лонг Ајленд испред Теслине лабораторије, добра локација, јер постоје планови да се ту једног дана изгради „Теслин свет“.

„“Тесла врлд“ ће бити попут Дизниленда, центар за популаризацију науке где ће долазити млади људи да развијају машту. За овај пројекат су већ урађени пројекти“, рекао је Влајковић.

Он је додао да, након подизања споменика Тесли испред његове лабораторије, следеће године то исто буде учињено испред Колумбија универзитета у Њујорку заједно са спомеником Михајла Пупина, као и на видовдан у Филаделфији.

„Желимо да тај споменик, који је најлепши икада направљен споменик Николе Тесле, посејемо широм света, јер желимо да нас се сећају по тим великанима, а не по нашој ближој ружној прошлости“, рекао је Влајковић.

Како је нагласио споменик и читава манифестација, на којој ће свирати и познати виолиниста Стефан Миленковић, грађане Србије неће коштати „ни динара“, јер неће бити финансирана новцем из буџета Републике Србије, већ добровољним прилозима Срба у дијаспори.

„Тесла је мост у сарадњи са САД и он нас на најбољи начин повезује са најмоћнијом земљом света“, закључио је Влаковић.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …