srlaten

Откривање споменика Тесли у Њујорку

Председник Србије Томислав Николић открио је споменик српском научнику Николи Тесли поводом 70 година од његове смрти на Лонг Ајленду, надомак Њујорка.

тесла

Споменик се налази испред јединог сачуваног објекта у којем је Тесла живео и радио – лабораторије у Шорхему у Њујорку и дело је уметника Николе Коке Јанковића, члана Српске академије наука и уметности.

У делегацији Канцеларије за сарадњу са дијаспором налазе се директорка Славка Драшковић, заменик Александар Влајковић, уједно и председник Организациног одбора за подизање споменика, као и специјални саветник Миломир Мандић.

У свечаном програму учествују виолиниста Стефан Миленковић, пијанисткиња Марина Арсенијевић и глумац Џек Димић.

У Сталној мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама у среду, 25. септембра биће отворена изложба „У Теслину част“ и додељено ордење председника Србије заслужним странцима.

Сви споменици Тесли у част 

Споменик Николи Тесли који данас у Њујорку открива председник Србије један је у низу споменика широм света посвећених успомени на великог америчког научника српског порекла.

У САД, на Нијагариним водопадима, постављена је 1976. године реплика Теслиног споменика, дело Франа Кршинића, који се налази и у Београду.

Са канадске стране Нијагариних водопада је 30 година касније, 2006. године постављен још један Теслин споменик, аутора Леслија Дрисдејла, а сви водећи технички универзитети у САД имају бисту Николе Тесле.

У Њујорку, на Менхетну испред српске цркве Светог Саве налази се споменик Николи Тесли.

У Калифорнији је недавно покренут пројекат са циљем да се прикупе средства којим би се направила и поставила Теслина статуа у Силиконској долини. Споменик би требало да буде постављен у месту Пало Алто, за који је локацију обезбедио Доријан Портер, а у пројекат је укључио и једног уметника из Берклија, који ће статуу направити.

Споменик Тесли, рад Франа Кршинића, постављен је у Београду испред зграде техничких факултета, пре тачно пола века, 1963. а на аеродрому „Никола Тесла“, 2006. године – рад Дринке Радовановић. Споменик на аеродрому висок је 3,5 метара.

Име Николе Тесле носе Електротехнички институт у Београду, основан 1936, средња техничка школа у Београду, Библиотека Универзитета у Нишу, две термоелектране у Србији…

Теслиним именом названи су једно насеље и стара фабрика сијалица у Панчеву, која је управо у стечају, па је неизвесна и судбина Теслине статуе која се налази недалеко од улаза у круг предузећа. Споменик је постављен 1954. године. Предвиђа се његово премештање на неку од локација у центру Панчева.

У Музеју Николе Тесле у Београду налази се бронзана биста коју је по Теслиној жељи израдио његов пријатељ, вајар Иван Мештровић. Одливци ове бисте налазе се и у Техничком музеју у Бечу и Музеју Лике у Госпићу.

Споменик у облику бисте Николи Тесли у Новом Саду, постављен је 2006. испред Факултета техничких наука године на дан факултета. Аутор је вајар Владимир Јокановић.

Споменик у Бањалуци, Република Српска, откривен је 2007. године, а у Међашима код Бијељине пре две године.

Новопостављени споменик Тесли у Њујорку, реализован је под покровитељством председника Србије, Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором, Сталне мисије Србије при УН и Генералног конзулата Србије у Њујорку.

Од 2006. у Теслином родном Смиљану код Госпића, сада Хрватска, постављена је нова статуа Тесле, рад Миле Блажевића.

Од те године, када је обележаван век и по од Теслиног рођења, статуа Тесле, рад Ивана Мештровића, премештена је у центар Загреба. Мештровићева статуа је претходно била постављена у Институту Руђер Бошковић средином педесетих година 20. века. У Загребу постоје и спомен обележја у згради Техничког музеја, рад Емила Бохутинског из 1932. године, као и у згради Електротехничког факултета.

Од 2002. године у холу зграде Мађарског радија у Будимпешти, где је Тесла живео и радио, налази се једна биста Николе Тесле поклон Радио Београда.

У Прагу, где се Тесла школовао, у улици која сада носи његово име постављен је камен темељац за споменик Николи Тесли.

У Јапану, у граду Јокохами, две године касније откривена је биста Тесле у Историјском музеју електричне енергије. Биста Тесле од септембра 2006. налази се и у једној московској средњој школи.

У Српском центру Западне Аустралије постављена је његова биста 2006. године, рад је вајара Јована Радановића. Једна спомен биста налази се и у згради Универзитета Западне Аустралије.

Сматра се да у свету данас постоји више од четрдесет спомен обележја Николи Тесли, од чега више од половине у САД.

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. у Смиљану, у Лици, тада Војна граница (Војна крајина) у склопу Аустрије, данас Република Хрватска. Генијални иноватор и потпуни усамљеник, Тесла је умро у јеку Другог светског рата у Њујорку, 7. јануара 1943. године. Урна с његовим пепелом пренета је 1951. године у Београд и чува се у Музеју Николе Тесле у Крунској улици.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …