srlaten

Отворен 5. ,,Трг од ћирилице“ у Херцег Новом

У порти цркве Светог Спаса на Топлој у Херцег Новом, 3. августа 2018. године, свечано је отворена манифестација 5. ,,Трг од ћирилице“, у организацији Митрополије црногорско приморске, која ће трајати до 28. августа.

Фото: Митрополија црногорско-приморска

На свечаном отварању, присутним грађанима се у име Општине Херцег Нови обратила потпредседница Општине, Данијела Ђуровић, која је истакла да је ,,Трг од ћирилице“ на трагу вековног настојања нашег народа да чува и негује ћирилицу, као део свог културног идентитета и аутентичне баштине. Такође је указала да је управо оснивање Топаљске општине 1718. године, један од историјских резултата предака у настојању да очувају сопствени језик и писмо, када је народ овог краја успео да од венецијанског дужда да добије право на званичну употребу свог језика и ћирилице.

,,Трг од ћирилице“ је отворио епископ Диоклијски Методије, који се захвалио организаторима и указао да се ,,Тргом од ћирилице“ упућује на богатство нашег народа и подсећа на вредности духовног богатства које имамо. Такође је истакао да је ,,језик дубока мисао и највећа вредност једне заједнице и да је он формулисао модерну лингвистику као институцију свих институција“.

На отварању манифестације, о почецима херцегновске локалне самоуправе и великом јубилеју 300 година од оснивања Топаљске општине, говорио је др Горан Комар.

У име организатора присутнима се обратио протојереј ставрофор Радомир Никачевић, који је истакао значај одржавања ,,Трга од ћирилице“ као и богат и садржајан културни програм који ће се ове године одржати на овој манифестацији.

Организатор се јавно посебно захвалио Републици Србији и Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом на досадашњој пруженој подршци овој манифестацији.

Манифестацију је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …