srlaten

Отворен Фестивал медитеранског и eврoпског филма у Требињу

У организацији Центра за мултимедијалну уметност и комуникацију ТАНГРАМ из Београда, у Требињу је 27. јула 2019. године отворен  7. Фестивал медитеранског и европског филма, познат под  називом „У сазвијежђу платана“. Планирано је да  ове године на фестивалу  буде приказано око 30 дугометражних и документарних филмова домаћих и страних аутора.

Током свечаног отварања додељене су традиционалне награде овог фестивала „Златни платан“, које се уручују за лични допринос филмској уметности. Ове године наведену награду су понели прослављени представници српске позоришне и филмске сцене Аница Добра и  Ирфан Менсур ( 2018.-те године добитници су били Мето Јовановски и Светлана Бојковић а ранијих година су исто признање добили и Милена Дравић,  Игор Гало, Франко Неро  и многи други).

После доделе награда, у оквиру прве вечери фестивала, приказани су документарни филм „Колијевка“, младе требињске ауторке Саре Колак и дугометражни филм  „Пијавице“, познатог београдског редитеља Драгана Маринковића.

Предраг Милојевић, уметнички директор фестивала и директор ТАНГРАМ-а је приликом обраћања на отварању истакао да организацију фестивала традиционално, као покровитељ, подржава Град Требиње  а финансијску и медијску помоћ пружају и бројни привредни субјекти и  медијске куће са ових простора. Ипак , као главне суфинансијере Милојевић је апострофирао  МСП – Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Министарство просвете и културе Републике Српске.

На позив организатора отварању ове манифестације је присуствовао и Небојша Божић, шеф конзуларне Републике Србије у Требињу.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …