srlaten

Отворен Главчићев мост у Краљеву

Извор: Политика

Мост који не спаја само две обале реке Ибар, две насеља Краљево и Рибницу, већ и две државе са два континента отворен је у Краљеву, а освештао га је владика жички Јустин уз саслужење свештенства. Реч је о ћуприји коју су заједно градили Миломир Главчић, донатор из Канаде и град Краљево. Симболично, откривањем бетонског обележја са именом донатора, у саобраћај су мост пустили Томислав Николић, председник Србије и Томислав Илић, градоначелник Краљева.

most kv

Градоначелник Краљева, захваљујући на хуманисти Миломиру Главчићу, истакао је да се он уписао у историју развоја града и у књигу незаборава.

Председник Николић нагласио је да суштина моста није само у ономе што ће допринети развоју града као капитални инфраструктурни пројекат: „Он носи и једну сасвим другу димензију, људску и задужбинарску, коју никада не смемо заборавити, пошто је у његову конструкцију уграђена доброта, велика љубав према отаџбини једног Србина из Канаде. Уз Спасића, Коларца, Игуманова, Капетан Мишу… данас златним словима исписујемо име задужбинара и добротвора Миломира Главчића.”

У градњу моста Главчић је уложио милион евра, а остатак до коначних 178 милиона динара су средства из буџетске касе града.

Мост је урађен према пројекту мр Милорада Спасића, то јест београдске фирме „Н-инг”. Дужина му је 240, а ширина 11 метара, а уз коловоз и тротоаре њиме иде и бициклистичка стаза. Већ је постао омиљено шеталиште Краљевчана, јер висина од 13 метара омогућава изузетан поглед. Саградили су га радници краљевачког грађевинског предузећа „Николић” у предвиђеном року. И с једне и с друге стране моста, постављена су бетонска обележја на којима су утиснуте српска и канадска застава и пише „Мост Миломира Главчића из Канаде”.

О донатору Миломиру Главчићу писали смо више пута, о његовом животном путу препуном обрта, искушења и опасности, које је све успео да преброди сам и својим радом постене један од најбогатијих Срба у Канади. У писму синовцу, свом „амбасадору” у Србији Радоју Главчићу, које је на овом скупу прочитано и пропраћено бурним аплаузом, он поручује: „Драги моји земљаци, немојте да се варате, да клонете духом у мислима да је нешто немогуће. Све се може, само ако си спреман на рад. И да не чекаш да ти неко принесе, створи посао. Немој то да очекујеш ни од своје државе у коју ниси ништа уложио. То би било као да тражиш камату од банке, а на рачун ниси ни динар метнуо..”

– Људи попут Миломира Главчића су изградили и моју земљу. Они су уткали непроценљиве нити својих националних идентитета и изградили Канаду као успешну и богату земљу, чије је највеће богатство мултикултуралност и присуство нација и талената из читавог света. Миломир је пример вредног човека који је дугогодишњим прегалаштвом створио сигуран дом за своју породицу, али иако хиљадама километара далеко свој родни крај није заборавио – истакао је Роман Вашчук, амбасадор Канаде у Србији.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …