srlaten

Отворен Конзулат Републике Србије у Анталији

Извор: Влада РС

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу присуствовали су у Анталији, 19. августa, отварању Конзулата Републике Србије на челу са почасним конзулом Фикретом Озтурком.

Догађају је присуствовао већи број званица из анталијске провинције, међу којима и гувернер и градоначелник Анталије и истакнути привредници из овог дела Турске.

Конзулат се налази у Хотелу „Регнум“ са 7 звездица, у Белеку (Kadriye Bolgesi, Učkum tepesi, Mevkii, 07500 Serik, Belek), у непосредној близини анталијског аеродрома, и отворен је у циљу пружања помоћи и конзуларне заштите нашим грађанима који бораве у анталијској регији.

Ова прилика је искоришћена и за разговор два министра који су, у билатералном сусрету, размотрили билатералну сарадњу и регионална питања.

Заједнички је оцењено да су билатерални односи на завидном нивоу, чему је подстицај пружио лични однос председника двеју земаља, а потврду су добили и у врло фреквентној размени посета на највишем нивоу.

Поновљено је и да је економска сарадња последично доживела свој успон и сада трговинска размена износи једну милијарду долара на годишњем нивоу, а циљ је подићи је у најскорије време на три милијарде.

Број туриста из једне у другу земљу је у сталном порасту, а сада износи приближно 100.000 турских туриста у Србији, и 140.000 српских у Турској, што су такође показатељи продубљивања односа и успона билатералне сарадње и међусобног разумевања.

Оцењено је да Србија и Турска имају висок степен подударности у ставовима по низу међународних питања, као и да треба наставити заједнички рад у циљу побољшања положаја обе државе на међународном плану.

Борба против тероризма, отварање културних центара и сарадња на пољу инвестиција, само су неке од области у којима ће се продубљивати даља сарадња.

Обострано је потврђено да се ради на изградњи таквих односа, али и да пријатељство Србије и Турске представља заједничко улагање у наше будуће нараштаје.

Дачић је поновио да је Србија отворена за све видове сарадње и да је поуздан и искрен пријатељ Турске.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …