srlaten

Отворен „Месец српске културе“ у Мађарској

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта

Традиционална манифестација Културног и документационог центра Срба у Мађарској, отворена је прошлог петка у Текелијануму, концертом са делима Петра Стојановића, у извођењу квинтета „Алтро сенсо“, док је у аули приказана изложба посвећена животу и стваралаштву овог композотора, рођеног у Будиму.

Завршетак лета и почетак јесени већ девету годину за редом обележава „Месец српске културе“ у Мађарској. Снажан уметнички печат овогодишњем свечаном отварању, дао је познати београдски квинтет „Алтро Сенсо“ под руководством Наташе Шпачек.

 

Чланови орекстра, који чине две виолине, виола, виолончело и клавир, оживели су сећања на великог, али нажалост, готово заборављеног српског компизитора рођеног у Будиму, Петра Стојановића. Отварању манифестације присуствовали, поред осталих, и епископ будимски Лукијан, епископ крушевачки Давид, покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, амбасадор Републике Србије у Будимпешти Раде Дробац и други.

Поздрављајући домаћине, учеснике и госте свечаност, Драгана Милошевић је истакла да је „Месец српске културе“ веома значајан за Србе у Мађарској, јер афирмише нашу културу и уметност и изразила своје задовољство што је реч највећој и најпосећенијој српској манифестацији у Мађарској.

„Посебно ми је драго што је отварање посвећено Петру Стојановићу, нашем значајном композитору, рођеном Будимцу, који је своја дела најпре остварио у Аустроугарској, а после Првог светског рата и у краљевини Југославији – рекла је госпођа Милошевић и истакла и шири контекст у којем се ова манифестација одвија, у време када су односи двеју земаља, Републике Србије и Мађарске, на до сада највишем нивоу у историји.

„Област културе најлакше превазилази било какве границе, и управо у овој области су српско-мађарска прожимања традиционално дубока и обострано плодна. „Месец српске културе“, поред осталог, доприноси неговању и очувању српског језика. Зато организатори ове манифестације свакако заслужују признање и пуну подршку за своје прегнуће. Секретаријат на чијем сам челу и Покрајинска влада у целини, издвојили су, као један од приоритета, подршку очувању и развоју наше културе и информисања на српском језику у земљама у окружењу, укључујући наравно и Мађарску“, истакла је Драгана Милошевић.

Учеснике и госте поздравио је потом амбасадор Раде Дробац, нагласивши да има част да већ пету годину интензивно помаже реализацији ове манифестације.

„Ова просторија има велику симболику која нам говори о томе колико Срби у дијаспори и у региону воле своју земљу, и колико им матица узвраћа. Ова задужбина и улагања у њу то показују. Желим да похвалим Српски културни центар у Мађарској, који годинама успешно организује „Месец српске културе“ чији је и обим и квалитет сваке године већи и бољи“, рекао је амбасадор Дробац.

Модератор програма Драган Јаковљевић, реч је затим предао вршиоцу дужности директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској, Милану Ђурићу, који је рекао да је и узбуђен и поносан што по девети пут отварара ову манифестацију.

„Можда се неки питају зашто она мора да траје месец дана? Мислим да је српска заједница у Мађарској заслужила да се организује месед дана српске културе. Нема нас много, али смо веома активни. Нашим суграђанима, Мађарима, веома се допадају наша култура, наш фолклор и гастрономија. Ми желимо да покажемо још много компонената наше културе, све што је вредно и што не може да се одвоји од културе Мађарске. Срби смо из Мађарске, везани за своју матицу и волимо да стварамо“, рекао је са много емоција, Милан Ђурић.

У уметничком делу програма, посетиоци су упознати са занимљивом биографијом Петра Стојановића, који је рођен у Будиму 1877. године, где се и школовао. Био је виолиниста, композитор оперета, балета и музике за оркестар. Студије је наставио на Бечком конзерваторијуму. У Србију, у Београд, прелази 1925. године, где је такође био плодан стваралац. Запослио се у познатој Музичкој школи „Станковић“, и био један од оснивача Музичке академије у Београду. У Србији је остао до краја свога живота. Умро је 1957. године.

Оркестар „Алтро сенсо“ основан је 2014. године и често наступа на солистичким концертима, као и на мултимедијалном програмима. Чланови оркестра су: Теа Петровић Балинт, прва виолина, Бојана Јовановић Јотић, друга виолина, Јован Стојановић, виола, Душан Кочишевић, виолончело и Наташа Шпачек, клавир.

Посетиоци су имали прилике да уживају у Клавирском квинтету у це-молу, опус 9, Петра Стојановића. Завршетак концерта обележиле су две композиције: „Југословенска фантазија“ (транскрипцију за квинтет урадиле су Мирјана Живковић и Наташа Шпачек) и „Тамо далеко“ (транскрипција Наташе Шпачек).

Манифестацију је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …