srlaten

Почео Месец српске културе у Мађарској

извор: Српске недељне новине, Будимпешта

У месту Деска, недалеко од Сегедина, свечано је отворена најдужа и најпосећенија манифестација Срба у Мађарској – “Месец српске културе”. Тим поводом, а у оквиру „Фестивала ајвара“, који традиционално организују вредни Дешчани, предвођени руководиоцем КУД-а „Банат“ Кристифором Брцаном, овогодишње отварање „Месеца српске културе“ и „Ајваријаде“ окупило је сва активна српска фолклорна друштва у Мађарској.

otvaranje-meseca-srpske-kulture-2

Свечаном отварању присуствовали су, поред осталих, и др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и копредседавајући Мешовите међувладине мађарско-српске комисије за мањине, амбасадор Србије у Мађарској Раде Дробац, као и амбасадор БиХ у Мађарској Александар Драгичевић. Отварајући манифестацију, државни секретар Иванишевић је пожелео присутнима добродошлицу и рекао да „Месец српске културе“ у Мађарској неће више пролазити, а да неко од званичника из Владе Републике Србије не буде присутан на тако значајном програму.

„Култура је један од важних облика очувања заједнице и идентитета, али уједно и медиј преко кога се различити народи зближавају и верујем да је ова манифестација управо таква”, рекао је у свом обраћању амбасадор Раде Дробац.

Милан Ђурић, в.д. директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској се, у свом говору, присетио протеклих седам година и указао на значај ове манифестације, која је добар пример сарадње више институција. Управо овогодишње отварање „Месеца српске културе“ доказ је добрих односа, јер су се на „Фолк-фест” одазвала сва активна српска фолклорна друштва из Мађарске, што до сада није био случај.

Наступом фолклорних ансамбала из Мађарске и Србије, који својим кореографијама осликавају нашу богату традицију, отпочео је овогодишњи празник српске културе, који ће трајати читавих месец дана, све до 10. октобра. Самом чину отварања предходило је велико коло, у које су осим играча, ухватили и присутни званичници. На позорници су наступила српска културно-уметничка друштва: „Банат“, „Опанци“, „Рузмарин“, „Табан“, „Весели Сантовчани“, „Суферини“, „Дукати“, као и друштва из Тукуље, Варјаша и Грчко фолклорно друштво.

О програму Месеца српске културе у Мађарској у наредних месец дана прочитајте ОВДЕ.

otvaranje-meseca-srpske-kulture

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …