srlaten

Отворен српски центар у Пули

Председник Хрватске Иво Јосиповић отворио је свечано у Пули Српски културни центар и том приликом истакао да Хрватска жели да буде земља у којој че свако бити у прилици да афирмише своју културу и традицију, али и да је истовремена спремна да пружи руку свим људима добре воље, па тако и пријатељима из Републике Србије.

srpski-kulturni-centar-pula

Хрватски председник је рекао да се ради о значајном простору за све представнике српске националне мањине у Пули и Истри, који говори о Истри као мултикултурној средини а о Хрватској као домовини која жели „да сви градјани, независно од вере и нације, уживају права и слободе. Српски културни центар, смештен је у згради у центру града, а у непосредној је близини Већа српске националне мањине.
„Културни центар је сам по себи место где се размењују идеје и креативност, добре поруке и добре вибрације. Стога сам сигуран да ће и Српски културни центар у Пули бити место где ће добре вибрације и пријатељства, заједнички живот мир и сарадња наћи своје место“, закључио је Иво Јосиповић.

Изасланица председника Србије Јасмина Митровић Марић је рекла да овај центар мора постати отворено место за окупљање свих грађана Истарске жупаније, као и за туристе.
„Све се може затворити и отворити, али путеви културе никада не могу бити затворени, ту нема рампи ни препрека, ту нема царине, већ путујемо сви заједно“, рекла је Митровић Марић додајући да управо у том разумевању и културном суживоту види идеју овог културног центра „где су сви добродошли“.

У оквиру делегације Републике Србије, догађају је присуствовао помоћник за културно, просветну и научну сарадњу Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Растко Јанковић.

Бројним гостима и званицима обратили су се и истарски жупан Валтер Флего, пулски градоначелник Борис Милетић који су истакли да су „различитости највећа вредност овога краја“. У склопу свечаности отварања Српског културног центра у Пули отворена је изложба слика ауторке Лиљане Лазичич Путник из Пуле, Љиљане Симић из Ровиња, Елиде Станојевић из Лебана, Вишње Проле из Београда. У пригодном програму, у част великом српском књижевнику Милошу Црњанском, којем је посвећен овогодишњи Фестивал српске културе у Истри, изведен је одломак из монодраме „Милош Црњански у Темишвару“.

Отварањем Српског културног центра у Пули почео је овогодишњи Фестивал српске културе у Истри који организирају Координација Срба у Истри, Клуб Срба Истарске жупаније и жупанијско Вече српске националне мањине. Као и сваке године досад, бројни културни програми обележиче овогодишњи фестивал у Пули, Ровињу, Фажани и Пероју.

Канцеларија за дијаспору и Србе у региону је на Конкурсу за суфинансирање пројеката подржала одржавање манифестације „Дани српске културе у Истри „ који се ове године одржавају шести пут.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …