srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Отворен Српски културни центар у Мађарској

Извор: Министарство културе и информисања

,,Увек када се отвори културни центар, у галаксији културе појави се једна нова звезда“, казао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић на отварању Српског културног центра „Коло“ у Морахалому, у Мађарској, изграђеног у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске.

Министар је указао на то да су односи између Србије и Мађарске на изузетно високом нивоу и да се из дана у дан побољшавају. Он је подсетио да је планиран на бази исте прекограничне сарадње и мађарски културни центар на Палићу.

„Када се народи чују и разумеју кроз културу, то значи да повећавају поверење. Тако повећавају и блискост, а то је пут до трајног и чврстог пријатељства“, нагласио је Вукосављевић.

Министар је навео да само културна струјања која граде заједнички мозаик, уз чување националних обележја и традиције сваког појединачног народа, чине да европска култура заблиста.

„Ако се суседи који су вековима живели заједно спајају, прожимају и пружају руке једни другима у области културе, кроз дубоко разумевање темељних културних образаца и уважавање онога што су генерације успеле да изнедре из себе као најбоље, тада ће народи једни према другима гајити велико пријатељство“, истакао је Вукосављевић.

Уз уверење да је пред Србијом и Мађарском изузетно богата будућност на плану како културном, тако политичком и економском, министар Вукосављевић је закључио да је обавеза ове генерације да идеју сарадње претаче у стварност.

„Мађарска и Србија се разумеју и могу руку под руку да ходају као пријатељи и сарадници, и као народи који се међусобно поштују. Очекујем да ће култура као снажни амалгам заједнички историјски ход Србије и Мађарске подржати и оснажити“, рекао је министар.

Отварању „Кола“ присуствовали су генерални секретар и изасланик председника Републике Србије Александра Вучића Никола Селаковић, министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар привреде Горан Кнежевић, европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, градоначелник Морахалома Золтан Ногради и остали високи званичници Републике Мађарске и Покрајинске Владе Војводине.

Пресецањем врпце, овај културни центар званично је отворен. На свечаности је наступио ансамбл „Коло“.

Check Also

Изашла Мала новозаветна читанка под покровитељством Управе

Из штампе је изашла књига са одабраним причама из Светог писма и њиховим тумачењима професора …