srlaten

Отворена изложба „Моје Јадовно“ у Лондону

Поводом међународног Дана сећања на Холокауст, 27. јануара 2014. године, у Aмбасади Републике Србије у Лондону, отворена је изложбена поставка „Моје Jадовно“.

jadovno

Удружење грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке и Амбасада Србије у Лондону, оргaнизацијом овог догађаја потрудили су се да представницима дипломатског кора, српској дијаспори али и стручној јавности Велике Британије, представе страдање у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, као и контекст Холокауста и Геноцида почињеног у Независној држави Хрватској.

Отворајући изложбу, амбасадор Србије у Лондону Огњен Прибићевић, нагласио је низ историјских чињеница о глобалном феномену Холокауста и указао на важност обелеежавања датума као што је 27. јануар. Он је подсетио на важност суочавања са прошлошћу као основе за сарадњу како на регионалном тако и на међународном нивоу и на значај ширења истине о страшним злочинима као што је онај који се догодио у госпићкој групи логора.

Душан Басташић, председник удружења грађана Јадовно 1941. из Бања Луке, наводећи основну фактографију о копмлексу логора као и историјски контекст развоја догађаја и почињених злочина геноцида на нашим просторима у 1941. години, указао је на обавезу друштва у целини према чувању успомене на жртву наших предака.

jadovno1

„Изложбена поставка „Моје Јадовно“ само је један од пројеката које удружење реализује у својој јадовничкој мисији. Константан, адекватан и одговоран рад УГ Јадовно 1941, израз је настојања да се обелодане страшни детаљи злочина који не смемо заборавити“ рекао је Басташић.

Он се посебно захвалио јадовничким добротворима у Лондону, Александру Симићу и његовој породици, на њиховој пресудној помоћи у организовању изложбе у Лондону и Лестеру.

„Међународни значај комплекса логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, контекст изучавања Холокауста и геноцида почињеног над Србима и Ромима у Независној држави Хрватској, са својим специфичностима и карактеристикама, и фактографија коју можемо да видимо на изложби, обавезује нас да управо на дане као што је овај данас, посветимо истини“, рекао је на отварању изложбе Предраг Лозо, секретар удружења Јадовно 1941.

jadovno2

Он је нагласио, да се истина, нажалост, не пробија увек лако на светлост дана, те да болне слике ове истине показују да идеолошки контекст геноцида проузрокује низ других историјских процеса са којима се сусрећемо и данас.

„Српски народ, поготово онај његов део са подручја Хрватске, најбоље је то осетио на својој кожи током сурових ратова деведесетих, када је поред националне и верске припадности, и успомена на жртву представљала опасност по живот појединца.

Посебан значај отварању изложбе „Моје Јадовно“, дао је својим присуством и обраћањем уважени енглески истраживач и историчар Рори Јеоманс, који се низ година бави изучавањем геноцидне прошлости НДХ, посебно њеном културолошко-идеолошком основом. Јеоманс је нагласио важност ангажмана потомака жртава на очувању сећања на страдање њихових предака.

jadovno3

Изложба „Моје Јадовно“ изазвала је интересовање представника низа дипломатских представништава у Лондону, јеврејских организација у Великој Британији као и људи који се на различите начине баве темом Холокауста и геноцида. Изложби су присуствовали и представници Срспке православне цркве као и јеврејски Рабин у Лондону.

Јадовничкој вечери у Лондону, присуствовао је и Ристо Ковачевић, Србин пореклом из Мостара који већ више од двадесет година живи и ради у Лондону. Ковачевић носи име и презиме свог деде,  јадовничке жртве пореклом из Мостара, чија се фотографија налази на једном од изложбених паноа.

Изложба „Моје Јадовно“ биће отворена до 5. фебруара.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …