srlaten

Отворена Канцеларија за дијаспору у Крушевцу

Извор: krusevac.rs

У Градској управи данас је у присуству директорке Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славке Драшковић и помоћника директора Растка Јанковића са сарадницима, отворена Канцеларија за дијаспору. Свечаном отварању, осим градоначелника, присуствовали су заменик градоначелника Синиша Максимовић и начелник Градске управе Бојан Бјелановић са сарадницима.

slavka draskovic krusevcuКанцеларија за дијаспору Града Крушевца резултат је пројекта чији је носилац Удружење „Етно расина“ и Град Крушевац. Вредност пројекта је 1.135.000 динара, а средства одобрена од стране Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону су 500.000 динара.

Говорећи о значају Канцеларије, градоначелник је рекао да је у овом тренутку приоритет враћање поверења наших исељеника, с обзиром на негативна искуства која су имали у претходном периоду. Канцеларија за дијаспору биће спона између локалне самоуправе и наших исељеника. У једном сегменту, биће им подршка и помоћ у превазилажењу административних баријера и процедура, али и у циљу олакшања и убрзања добијања дозвола и друге неопходне документације.

Други сегмент је што активније укључивање у живот града и остваривање не само привредне, него и културне, размене у области туризма, уметности, спорта и друго. Један од најважнијих ефеката који се очекује је инвестирање у Србију и отварање нових радних места.

slavka draskovic u krusevcuДиректорка Владине канцеларије др Славка Драшковић, истакла је да је крушевачка Канцеларија за дијаспору – друга у Србији (прва је отворена у Нишу) и да је Крушевац већ остварио значајне контакте са дијаспором у Москви.

Оно што се већ доказало као чињеница је да српски исељеници углавном улажу у свој завичај, што су предности које треба искористити. Директорка др Славка Драшковић најавила је велику пословну Конференцију за дијаспору која ће бити одржана 23. децембра ове године у Београду, где ће локалне самоуправе представити своје понуде и оно што су учиниле у унапређењу пословног амбијента.

Као први  корак, неопходно је сачинити базу података свих исељеника са овог подручја, а многи од њих сигурно ће узети активно учешће на Конференцији дијаспоре у Београду.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …