srlaten

Отворена Српска кућа у Подгорици

Извор: РТС

На државни празник земље матице у Подгорици је свечано отворен Српски информативно-културни центар „Свети Сава“ у оквиру Српске куће, поклона Републике Србије српском народу у Црној Гори.

Отварању је присуствовао и специјални изасланик председника Србије, Никола Селаковић.

„Нека ово буде место вашег и нашег сабирања и окупљања. Услови за рад радија и телевизије су такви да би вам 90 одсто медија у Србији на томе позавидело. Србија гарантује права свим националним заједницама и ништа мање не тражи за наш народ ма где он живео“, истакао је Селаковић.

Председник Српског националног савета Момчило Вуксановић рекао је на свечаности да је Република Србија учинила да се Српски информативно-културни центар „Свети Сава “ усели у тај простор.

„Немањићи су се поново вратили на обалу Мораче. Очекујем подршку, вербалну и сваку другу од матичне државе“, истакао је Вукасановић.

У оквиру Српске куће, односно, Српског информативно-културног центра „Свети Сава “ радиће: Српска телевизијаСрпски радио, часопис Српске новинеСрпске електронске новине и Српска књижевна задруга из Црне Горе.

Оснивање Српске куће договорено је пре две године у Београду на сасатанку тадашњег премијера Србије, Александра Вучића и Андрије Мандића, једног од лидера Демократског фронта.

„Овакав потез Србије је за мене, али и за цео српски народ у Црној Гори, знак да нисмо препуштени сами себи и да матица брине о нама“, рекао је тада Мандић.

Свечаност обележавања Сретења у Подгорици завршава се вечерас пријемом у организацији Амбасаде Републике Србије у Црној Гори.

Check Also

Откривен споменик посвећен Србима у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …