srlaten

Отворени ,,Дани српске културе у Темишвару“

Извор: Министарство културе и информисања

„У данима посвећеним српској култури у Румунији, изнова постајемо свесни колико блага има у нашем народу и колико је аутентична српска култура“, рекао је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевића на отварању „Дана српске културе у Темишвару“, манифестације која ће у наредних месец дана представити српску културу становницима Темишвара и околине.

„Публика ће, кроз богат књижевни, ликовни, позоришни и филмски програм, моћи ближе да упозна јединствене културне вредности Србије. Пред нама су дани који ће представити српску културу у пуном сјају, и који ће допринети томе да везе међу нашим народима ојачају, али и да Србима који живе у Румунији оснаже осећање поноса на културно благо матице“, најавио је Вукосављевић. Он је скренуо пажњу на дипломатске односе које Србија и Румунија негују од 1841. године.

„Упркос бројним, неретко сложеним и узбурканим историјским и друштвено-политичким околностима на подручју Балкана и читаве Европе, мост пријатељства се међу нашим народима, протоком времена, учвршћивао. Зато и не чуди податак да су многи Срби, гоњени вихорима ратних потреса, управо у Румунији налазили свој дом и уточиште“, казао је он.

Према министровим речима, српски и румунски народ живели су заједно и формирали се један поред другог и један са другим, притом задржавајући своје особености и аутентичност својих култура. Културно језгро сваког народа, навeo je Вукосављевић, мора бити очувано на сваком делу простора на ком тај народ обитава јер се само тако чува његов идентитет. Везе са матицом од великог су значаја за одржавање виталности једног народа и његове културе, истакао је он.

„Где год да одемо, у којој год култури да развијемо шаторе и саградимо домове, ми остајемо својим коренима везани за земљу порекла, за свој језик, своју веру и своје обичаје. Везе са матицом су драгоцене и од суштинске важности кад је реч о очувању културног наслеђа и идентитета српског народа, а манифестације, попут ове данас, од немерљивог су значаја за опстанак једног народа и његовог стваралаштва на историјској позорници“, рекао је министар и додао: „Током наредних месец дана, грађани Темишвара, Арада и многих других места, Срби који овде живе и наши пријатељи Румуни, моћи ће да се друже са извођачима из Румуније и Србије, да уживају, понеки да се подсете, а неки и да открију чари изворне уметности и савремене српске културе.“

Вукосављевић је подсетио присутне на великане српске културе који су део живота провели у Румунији. „Велики српски просветитељ, Доситеј Обрадовић, из оближњег Чакова, кренуо је у свет да сакупи знања и свом народу донесе свеже европске идеје. Ходамо данас темишварским булеварима које је знаменити српски писац Милош Црњански описао у својим сећањима. У Румунији су рођени или су у њој живели и први Србин доктор права и велики филантроп Сава Текелија, архитекта Милан Табаковић, сликар Стеван Алексић, прва модерна српска песникиња Еустахија Арсић, сликар, иконограф и портретиста Константин Данил… да поменем само оне најчувеније. Песник романтизма Бранко Радичевић похађао је гимназију у Темишвару, а у овом граду гимназију је учио и српски књижевник Јован Стерија Поповић“, рекао је министар.

Министар се захвалио организаторима „Дана српске културе у Темишвару“, као и пријатељској Румунији што даје подршку одржавању овако важне манифестације за очување српске културе.

„Надам се да ће се традиција одржавања „Дана српске културе у Темишвару“ наставити далеко у будућност, и да ће се, путем ових новембарских сусрета, наши народи још дуго упознавати, зближавати и јачати пријатељство“, закључио је министар.

Отварању „Дана српске културе у Темишвару“ присуствовали су амбасадор Србије у Румунији Бранко Бранковић, представници Тимишке жупаније, градоначелник Темишвара Николае Робу, генерални конзул Србије Владан Тадић, српски посланик у румунском парламенту Славољуб Аднађ, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, представници Српске православне цркве и други.

Након свечаног отварања, присутни су имали прилику да погледају филм „Краљ Петар I“ редитеља Петра Ристовског.

Организатор „Дана српске културе у Темишвару“ је Савез Срба у Румунији, а ову манифестацију финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије“.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …