srlaten

Писмо Скупштине дијаспоре поводом насиља у Вуковару

Скупштина дијаспоре и Срба у региону упутла је отворено писмо председнику Европског Савета Херману ван Ромпejу, високом представнику за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон, председницима Хрватске Иви Јосиповићу и Србије Томиславу Николићу и посланицима Европског парламента, поводом ескалације екстремизма у Вуковару.

„Скупштина дијаспре и Срба у региону као највеће званично представничко тело српског расејања изражава дубоку забринутост због непоштовања мањинских права многобројне српске заједнице у Вуковару, али и широм Хрватске. Апелујемо на државне органе Републике Хрватске као и на међународне институције Европске уније да осигурају примену Уставног закона о правима нациналних мањина, а самим тим и примену међународних конвенција и декларација у складу са којима је овај закон донет“, наводи се у писму, које је потписао председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драган Станимировић.

У писму се подсећа да се Република Хрватска обавезала да ће гарантовати и бранити декларисане eвропске вредности: право на различитост, толеранцију, право на језик и сва остала права прихваћена међународним стандардима, као и сам процес помирења у региону западног Балкана.

„Европска унија је од настанка декларисана као гарант мира и стабилности за све своје грађане. Као таква, она је и гарант права на слободно кретање, слободу изражавања, верске припадности, права на различитости те подједнако уважава права мањина и имиграната. Република Хрватска постала је 28. чланица Европске Уније и стога очекујемо да она примењује све стандарде који постоје у споменутој заједници, а нарочито да поштује права својих мањина.“

Скупштина дијаспоре додаје да протести екстремних група и насилно укљањање двојезичних табли у Вуковару, у којем Срби по последњем попису чине 34,8% становништва, као и недавни напади и пароле у Сплиту и Дубровнику, показују висок степен нетолерантности према Србима, које се граничи са расизмом и додатно оптерећују напоре српске заједнице из Хрватске у процесу који треба да води ка мирном суживоту и помирењу у региону.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону на крају апелује на органе Републике Србије да заштити Србе у Хрватској и у том смислу поздравља саопштење Министарства спољних послова Србије, као и залагања Владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону око овог питања.

Верзију писма на енглеском језику можете преузети овде.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …