srlaten

Партнерство ка младима у Великој Британији

Пројекат „Партнерство ка младима у Великој Британији“ започет je учешћем представника Организације српских студената у иностранству и Пексим фондације у промоцији српског туризма и пословних потенцијала у Лондону, који је организовала Британско – српскa комора, а настављен традиционалном вечером  у Кембриџу.

ossi peksim tim

У Лондону је 30. априла  одржана промоција пословних потенцијала и туризма Србије у организацији Британско-српске привредне коморе и Туристичке организације Србије. Догађај је имао за циљ да представи најбоље из Србије публици из српске дијаспоре и страним гостима. У просторијама Британско – српске привредне коморе говорили су Сер Пол Џаџ, председник BSK, Дане Кондић, директор Ер Србије и Зорица Јованов испред Туристичке организације Србије.

Догађај је показао да су један од најзначајнијих ресурса Србије њени млади људи који имају контакте по свету и разумеју међународно пословање. Млади људи су учестовали у прикупљању донација за Црвени крст Србије који је проглашен непрофитном организацијом године за Британско-српску привредну комору, а на тај начин је обележена и стогодишњица савезништва у Првом светском рату у којем су српском народу помагале британске болничарке.

Учесници догађаја били су и представници Пексим фондације, као и њихови партнери из Организације српских студената у иностранству. Пексим и Осси су носиоци пројекта ,,Партнерство ка младима у Великој Британији“, који је финансијски подржала Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Пројекат чија је реализација почела управо овим окупљањем показује у којој мери млади који се школују на светским универзитетима желе да помогну привредном и институционалном развоју Србије. Поред редовних активности чланови ових организација намеравају да раде на јачању имиџа Србије у иностранству, али и на интеграцији својих колега по завршетку студија.

Вечера на Тринити колеџу

Традиционална, четврта вечера Пексим фондације и Британско-српске привредне коморе окупила је 1. маја на Тринити колеџу представнике компанија и институција, професоре Универзитета у Кембриџу, а посебан фокус је дат студентима пореклом из Србије који студирају на овом универзитету и желе да буду у контакту са матицом. На вечери су се скупу обратили следећи говорници: Сер Пол Џаџ, председник Британско-српске привредне коморе; Михаил Петрески, председник Пексим фондације и Њ.Е. Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф.

Вечера је организована ради повезивања студената са заинтересованим послодавцима из Србије и стварања нових партнерстава у свету привреде и образовања, а поред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону догађај су подржале компаније Мајкрософт и Bird and Bird, чиме је показано да и млади у инжењерским наукама и правници могу да пронађу саговорнике за будуће запослење у Србији.

Сер Пол Џаџ је у свом обраћању гостима истакао везе које постоје између Велике Британије и Србије у дипломатским односима који трају преко 175 година, историјском сећању на хероје у Првом светском рату: енглеске болничарке и српски народ. Истакао је значај инвестиција које подстиче Британско-српска привредна комора, српске студенте као шампионе у образовању на Универзитету у Кембриџу, али и истакнуте  тенисере и фудбалере српског порекла и успешне модне дизајнере у Великој Британији.

 

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …