srlaten

Патријарх Иринеј освештао обновљени храм у Кућанцима

Извор: srbi.hr

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је 16.11.2019. године, у Кућанцима, родном месту блаженопочившех патријарха Павла, обновљени храм Светих Апостола Петра и Павла.

ФОТО: СРНА

У Кућанцима, надомак Доњег Михољца, у суботу 16. новембра у присуству бројних верника из свих крајева Хрватске, БиХ и Србије и уз саслужење великог броја епископа Српске православне цркве патријарх српски Г. Иринеј освештао је новообновљени храм Светих Апостола Петра и Павла, саграђеног 1928, а у децембру 1991. године до темеља срушеног минама које су под њега постављене.

Након чина освећења и троносања храма патријарх је у њему одржао и прву свету архијерејску литургију од како је храм обновљен, а у својој беседи окупљеном мноштву верника патријарх Иринеј истакао је да је обнова храма велики дан не само за Славонију него и за све народе тог краја и пожелео да се зло које се ту догодило никада више и никоме  поново не деси.

– То је време које је, хвала Богу, иза нас и нека би дао Господ да свагда буде иза нас и да се никада то време, тешко и страшно, не понови, него да се обнови и понови благослов и благодат Божја која обасјава све људе свих народа, јер пред Богом смо сви ми деца Његова, сви ми носимо лик Његов, сваки човек је икона Божја без обзира ком народу припада, какву боју коже има и какав степен културе поседује, он је дело руку Божјих – рекао је патријарх на почетку свог обраћања.

Патријарх Павле био је човек изнад времена

У наставку своје дуге беседе патријарх Иринеј говорио је о свом претходнику, покојном патријарху Павлу, који је рођен у Кућанцима и крштен у цркви под коју су се сабрали да је освете.

– Овде у овом маленом месту је рођен наш патријарх Павле, човек овога времена, али је увек био изнад времена, човек кога сваки народ може пожелети и свака црква. Имао сам ту част да га упознам још као Гојка Стојчевића и од момента када се замонашио он је остао до последњег момента исти човек, исте принципе је проводио у своме животу, а посебно га је красила смиреност, једна доброта која је својствена само људима Божјим. Ту доброту су сви осећали, сви су желели да чују реч његову, а његова скромност је пример за све нас – рекао је патријарх Иринеј бираним речима истучући да се речи патријарха Павла и данас понављају као пословице.

– И деца у Београду понављају „будимо људи“. То је оно што од нас тражи и црква и Јеванђеље и сам Господ наш који нас је створио. Многе његове речи се понављају и понављаће се много времена -нагласио је патријар Иринеј и рекао да је и поред свег поштовања кога је покојни патријарх Павле уживао код људи свих народа и вера било и много злих људи који су му приписивали многе особине које су биле далеко од њега.

Освећењу новообновљеног храма Св. Апостола Петра и Павла у Кућанцима присуствовали су бројни епископи СПЦ, међу којима епископ црногорско-приморскиАмфилохије и митрополит загребачко-љубљански Порфирије, а свечаности су присуствовали и представници римо-католичке цркве београдски надбискуп Станислав Хочевар, пожешки бискуп Антун Шкворчевић и ђаковачко-осјечки надбискуп и митрополит Ђуро Хранић. Поред црквених великодостојника и свештенства свечаности су присуствовали и људи из политичког живота, фунционери локалне управе и самоуправе, представници СНВ-а, СДСС-а и ЗВО-а Милорад Пуповац, Војислав Станимировић, Драгана Јецков и Срђан Јеремић, а међу гостима су били и амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић и Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Након свечаности у обновљеној цркви патријарх, владике, свештенство и гости заједно су посетили имање на ком је рођен патријарх Павле, на ком ће, у догледно време бити саграђена идентична кућа у каквој је он живео, као и спомен-црква, музеј-задужбина и конак.

– Надамо се да ће то бити место где ћемо се моћи међусобно сусретати са свих крајева планете, разговарати, Богу се молити и упознавати – рекао је владика пакрачко-славонски Јован који је истакао да су средства за обнову цркве у Кућанцима стигла из Фонда патријарха Павла из београдске Патријаршије, део из општине Магаденовац којој су и црква и верници због тога јако захвални, а остало су били лични прилози људи са свих страна.

Родна кућа Патријарха Павла

Након патријархове беседе најзаслужнијима за обнову храма додељене су архијерејске грамате. Из руку владике пакрачко-славонског Јована примили су их начелник Општине Магаденовац, Стјепан Живковић, директор Управе за сарадњу са црквама верским заједницама Републике Србије Милета Радојевић, харамбаша чувара гроба Христовог Драган Павловић и г. Митар Петковић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …