srlaten

Патријарх освештао храм у Боцвани: Храм вере наше

Извор: РТС

У Габоронеу, главном граду Боцване, патријарх српски Иринеј освештао је нови храм Српске православне цркве, на ком су биле исписане речи „Косово је срце Србије“, рекавши да је та држава пријатељ српског народа.

Патријарх српски Иринеј, који је, у суботу, у Габоронеу, главном граду Боцване, освештао нови храм Српске православне цркве, на ком су биле исписане речи „Косово је срце Србије“, рекао је да та држава наш пријатељ и пријатељ српског народа, која има ваљан став према највећем проблему које има Србија, а тиче се Косова и Метохије, што је за нас јако важно.

Поглавар СПЦ рекао је у Габоронеу, међу мноштвом људи, да је, лично упознао ту „дивну земљу, са дивним људима“.

„Уверио сам се у дивне међуљудске односе, како међу народима, тако и међу религијама“, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је поздравио ктитора храма и све друге који су помогли његову изградњу у делу свету где живе и раде многи Србији, који су остали верни и одани и свом роду, и својој вери, и отаџбини, и граде добре однос са свим добрим људима на планети.

Првојереј СПЦ подсетио је колико је важна улога ктиторства у нашој и историји и култури.

Желим и овде и у Јоханесбургу да чујем лепи вести да су Срби јединствени, да посећују цркву, да поштују своју веру, јер је то што од нас Господ жели и Свети Сава ком је ова црква посвећена, а то треба да буде природа нашег хришћанског живота.

Ми смо мали народ и ако будемо подељени и посвађани од нас неће ништа бити. Црква нас позива да се зближимо једни другима, не само међу собом већ и са другима народима са којима делимо ову лепоту и доброту у свету„.

Од доласка у Боцвану, приликом сусрета са званичницима и верницима, српски патријарх је наишао на сјајан пријем, што га је учинило јако располеженим и срећним, што није ни скривао.

Ктитор храма у Габоронеу је Миливоје Николић. Међу званичница који су дочекали и били у друштву поглавара СПЦ у тој далекој, али пријатељској земљи, кључну улогу имао је наш амбасадор Божин Николић, са својим сарадницима.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …