srlaten

Павле Брајовић: Економска сарадња с Албанијом да иде преко наше мањине

Удружење „Морача-Розафа“ основано је као културна организација 1991. године, а од 1995. године и са циљем очувања нашег националног  идентитета.

фото: Православље

По нашим проценама, у Албанији живи око 30.000 Срба. Насељени су углавном у градовима Скадар и Коплик и селима комуне Груемира (Северна Албанија) и у окрузима Лежа, Драч, Тирана, Елбасан, Либражд, Фиер (села Ретх Либовша и Хамил, Корча, Берат…).

Од државе Албаније захтевамo:

1. Да испоштује одредбе Оквирне Конвенције Савета Европе „О заштити националних мањина“ коју је Парламент Албаније ратификовао пре више од 10 година.
2. Да измени законе који су у супротности са одредбама европских конвенција и онемогућавају мањинама остваривање њихових права, пре свега право на национални идентитет.
3. Да усвоји Закон о заштити националних мањина у складу са Оквирном Конвенцијом Савета Европе „О заштити националних мањина“.
4. Да потпише Споразум о заштити националних мањина са државом Србијом.
5. Да омогући слободно национално и верско изјашњавање, слободну употребу српског језика и писма и националних симбола.
6. Да омогући школовање на српском језику у јавним школама Албаније.
7. Да омогући мањинско политичко представљање у Парламенту Албаније.
8. Да омогући и финансира постојање и рад медија на српском језику.
9. Да финансира рад српских удружења у Албанији.
10. Да у договору са државом Србијом, омогући отварање почасног конзулата у Скадру.
11. Да омогући заштиту културних добара и традиције на подручју целе Албаније.
12 Да постави путне знакове на српском језику, где је српска мањина у значајнијем броју.

Од државе Србије очекујеmo:

1. Именовање почасног конзула Републике Србије у Скадру из редова нашег удружења и да је истакнута јавна личност и активиста.
2. Потписивање Споразума о заштити националних мањина са државом Албанијом.
3. Отварање школе на српском језику у Скадру и Фиеру која би институционално ушла у програм Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
4. Омогућавање око 50 стипендија за студирање на факултетима и високим школама у Србији.
5. Уколико се финансијским средствима државе Србије прави зграда (Центар) за Удружење Срба „Јединство“ општина Либовша-Фиер, исто се уради и за Удружења из Скадра где је сконцентрисана главнина наших сународника.
6. Пружање медицинске неге припадницима српске мањине из Албаније (под истим условима као и грађанима Србије), у здравственим установама Републике Србије у случајевима болести за које не могу добити третман у Албанији.
7. Да се финансирање српских удружења у Абанији, по принципу реципроцитета, усклади како држава Србија финансира албанску мањину.
8. Да се ефикасније, без компликоване процедуре, одобравају држављанства Србије Србима у региону.
9. Држава Албанија одобрила је враћање српских имена и презимена уз таксу од 10 евра, али замена докумената је велики материјални издатак за припаднике српске мањине и очекују помоћ матичне државе.
10. Да уз сарадњу са Српском православном црквом омогући успостављање непосредног духовног живота – ангажовањем сталног свештеника у Скадру.
11. Да економска сарадња са Албанијом укључује припаднике наше мањине, односно иде преко њих (сада та сарадња највећим делом иде преко Албанаца са Косова и Метохије) јер су им мале могућности запослења, а квалификованији су од сада ангажованих Албанаца са Косова и Метохије и говоре албански језик.

(Говор председника Удружења српске и црногорске мањине „Морача-Розафа“ у Албанији на Јавном слушању о политичким и другим правима српског народа у региону 14. фебруара у Дому Народне скупштине).

Check Also

Срби у региону и дијаспори и ове године подржани од матице

У суботу, 20.11.2021. године, у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је конференција о значају …