srlaten

Пештански књижевни омнибус

У оквиру манифестације „Месец српске културе“ која се одржава већ четврти пут под покровитељством Самоуправе Срба у Мађарској, 28. септембра 2013. године, у Српском културном центру у Будимпешти, одржан је међународни сусрет писаца дијаспоре под називом „Пештански књижевни омнибус.“

Милан Ђурић, директор Културно-документационог центра Срба у Мађарској захвалио се присутним ствараоцима из српског расејања што су се одазвали позиву, нагласивши да је Месец српске културе прерастао у једну традиционалну манифестацију. Објаснио је да је реч о манифестацији која се састоји од програма различитог садржаја где су заступљени: позориште, ликовна уметност, музика, дечји програми, научна предавања. Реч је о културним садржајима који својим квалитетом обогаћују културни живот Срба у Мађарској. Одвијају се на целој територији целе Мађарске, где живе припадници српске мањине, са акцентом на Будимпешту, као главном граду.

Славомир Гвозденовић промовисао је антологију песника југоситочне Европе „Чувари вертрограда“ у издању Савеза Срба Румуније, у којој су између осталих, заступљени и песници из Мађарске. Гвозденовић је напоменуо да је имао јако добру сарадњу са Министрством за дијаспору и да је тадашња гарнитура људи који су у њему радили,  имала слуха, срца и духа за садржајнију сарадњу са српским расејањем, апелујући да матица мора бити пажљивија према дијаспори.

Учесници у програму били су писци и културни посленици из Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Немачке, Италије, Француске и Аустрије. Свој педагошки и књижевни рад овом приликом је присутнима представила и професор Светлана Матић, поетеса из Беча.

Матићева је овом приликом похвалила добру организованост српских заједница у Мађарској и Румунији, нагласивши да они могу бити пример и узор и другима у расејању, како се чува српска традиција, језик и национални идентитет, кроз српске школе, издавачку делатност и културне манифестације. „Земља Србија треба да посвети већу пажњу свом милионском расејању и да успостави мрежу и повеже  културне посленике и успешне људе који стварају на свим меридијанима и на најбољи начин мењају слику о  Србији. И овај скуп је најбољи пут ка том циљу“, нагласила је она.

У име Удружења књижевника Србије, Александар Чотрић је  „Српским недељним новинама“ и њеном главном и одговорном уреднику Драгану Јаковљевићу, доделио плакету за очување и неговање српског језика и ћирилице. Александар Чотрић је у својству председника Одбора за дијаспору и Срба у региону у Скупштини Републике Србије, уручио „Монографију Скупштине Србије“ Љубомиру Алексову, председнику Самоуправе Срба у Мађарској и Милану Ђурићу, председнику КДЦ Срба у Мађарској у знак захвалности за јачање веза Срба у Мађарској и матичне државе.

Присутни на овој свечаности су имали прилику да погледају и изложбу слика наиве, коју су приредили Музеј наивне и маргиналне уметности из Јагодине и Музеј наивне уметности из Кечкемета.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …