srlaten

Пет година Просвјетине школе српског језика у Бечу

Извор: СПКД Просвјета Аустрија

У недељу, 24. јуна 2018. године полазницима Просвјетине „Школе српског језика“ свечано су уручена сведочанства о похађању.  Додели су присуствовали, осим ђака,  родитеља, свештенства и сви Просвјетини педагози на челу са потпредседницом Просвјете, Светланом Матић.

Званично је завршена пета школска година овог пројекта допунске школе. Ученици су, осим сведочанства, добили и дипломе часописа за децу Витез као и књиге на поклон. Књиге су дониране од пријатеља Просвјете –  часописа Витез из Београда, па ће ђаци на распусту моћи да вежбају ћирилицу уз Најлепше песме и приче Витезове антологије песника Недељка Попадића.

Потпредеседница Друштва Светлана Матић, захвалила је присутнима на сарадњи и позвала их да и наредне године буду део просветних и културних активности Просвјете. Посебно је захвалила Епископу Андреју, свештенству и свим  храмовима СПЦ у Бечу и Аустрији  који подржавају овај пројекат од самог почетка. Подсетила је да школу није лако одржавати, али да ипак постоји подршка, између осталог од стране Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Владе Републике Србије.

Уз остале педагоге, наставнице српског језика Александра Танасковић, Весна Шпирић и Сузана Миловановић, биле су пресрећне јер су заједничким радом успеле да деци српског порекла приближе културу свог народа и јер се њихова мисија наставља и наредне године у нади са још већим бројем ђака.

„Сви су радосни јер се школа сваке године развија и што се сваке године број ђака повећава, а настава надограђује и бива све квалитетнија. Када сам почела да радим имала сам само један разред који је учио основе језика, ћирилице,  као и наше културе. Сада, поред разреда који учи почетни ниво, предајем у разреду у ком ученици добро познају језик и користе ћирилицу, тако да се настава с њима одвија на напредном нивоу где радимо књижевност, учимо граматику српског језика, као и историју и географију наше земље“, изјавила је Александра Танасковић, наставница српског језика.

Истовремено се завршила и настава предшколског разреда – Мале причаонице, чији је задатак да деци од три до шест година кроз игру и креативно приближи српски језик, како усменим тако и писменим путем. Иако је то почетни ниво учења српског језика, веома је важан јер се деца упознају са основама језика и писма од малих ногу. Зато наставнице Јована Митић, Ивана Миловановић и Босиљка Крстић са задовољством приступају раду са дечицом овог узраста.

„Ја учествујем у овом пројекту тек неколико месеци, и заиста сам презадовољна условима за рад као и чињеницом да се школа развија и да се јавила потреба за проширењем наставничког кадра. Надам се да ће следеће школске године још више ђака доћи у Малу причаоницу да се дружимо и да кроз игру учимо српски језик, ћирилицу и основе наше културе“, изјавила је Јована Митић, педагог Просвјетине школе.

И Мали хор Просвјете, под вођством Вере Симић, завршио је овај семестар својом традиционалним маскенбалом, на коме су и деца и присутни певали,  играли и свима поручили – видимо се поново у септембру!

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …