srlaten

Пиштало и Малагурски у бечкој Просвјети

Протеклог викенда, 2. и 3. децембра 2017. године, Просвјета је у Бечу представила два значајна српска културна ствараоца и њихове нове и пројекте: Владимира Пиштала и књигу „Сунце овог дана“ и Бориса Малагурског са филмом „Косово:  Моменат у цивилизацији“. Књига „Сунце овог дана“ представљена је у оквиру трибине „Сусрети и разговори“, а премијерно приказивање у Бечу филма о Косову и Метохији организовано је у сарадњи са „СПОЈИ“ из  Инзбрука и Савезом Срба из Линца.

У суботу, 2. децембра,  у цркви св. Саве у Бечу, гости „Просвјете“ били су  писац Владимир Пиштало и  Ненад Шапоња, директор издавачке куће „Агора“ , који су представили „Сунце овог дана“.  Трибину  је отворио проф. Срђан Мијалковић, председник Друштва , који је подсетио  да је „Просвјета“ већ представљала рад  Владимира Пиштала:  „Осим што је Влада сјајан писац, он је и прави и искрени  пријатељ Просвјете.  Као и претходни роман о Николи Тесли, тако је и овај, посвећен Иви Андрићу, посебан и важан за српску књижевност. Књига  је дубоко промишљена,  класична и постмодерна истовремено. Ово је изванредан пример романа тока свести написаног на браворузан начин“, истакао је Мијалковић.

Проф. Светлана Матић је говорила о богатој биографији писца, напомињујући да је Иво Андрић узор и непресушна инспирација многих књижевника, а посебно Владимиру Пишталу, који је оживео нашег нобеловца у „Сунцу овог дана“, зналачки бирајући његове изреке и цитате. „Након сајма књига у Франкфурту, ово је битно представљање романа ван граница Србије, у години када обележавамо 125 година од рођења Андрића“, закључила је Матићева.

Пред многобројном публиком, Пиштало је бриљaнтно представио своје ново књижевно остварење, истакавши да је Андрића читао цео живот, размишљајући о њему, па му и у мислима персира. „Андрић је за мене највећи јунак интерпретације света. Књига је замишљени дијалог са њим из данашње перспективе. Учинио  је доброчинство што нам је донео Нобелову награду. Имао је велико разумевање за људе, а посебно за љубав жене. Андрић је страстан писац, а сунце је његова највећа страст. Пред читаочевим очима је Андрић лично. Ова књига се бави традицијом на иновативан начин“, објаснио је Пиштало.

У недељу 3. децембра 2017. године у биоскопу  „Холивуд -Мегаплекс“  одржана је бечка премијера документарног филма „Косово: Моменат у цивилизацији“, редитеља Бориса Малагурског. Дан раније је одржана аустријска премијера у Инсбруку, а филм је приказан и у Линцу. Гледаоце у филму кроз причу води аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, који је одрастао у Призрену. Сценарио је написао дипломирани теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић. Филм је посвећен вековном српском присуству и светињама на Косову и Метохији.  Иако су под заштитом Унеска, на подручју Косова и Метохије од 1999. године до данас уништено је више од 150 цркава и манастира.

       

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …