srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Плакете захвалности из Беча

Избор: РТС

Заједница српских клубова у току традицоналног пријема за Српску нову годину доделила је плакете захвалности. Међу добитницима су Себастијан Курц, државни секретар за миграције у Министарству унутрашњих послова Аустрије и Жика Николић, уредник и водитељ „Шаренице“ Радио телевизије Србије.

Заједница српских клубова у Бечу је у раскошној сали Хаус дер спортс у 4. бечком округу организовала традиционалан свечани пријем и прославу Српске Нове године, који је окупио чланове бројних клубова у Бечу, српске бизнисмене и дипломате, као и представнике аустријских институција.

„Ово је прилика да са нашим партнерима, аустријским институцијама, представницима града Беча и Републике Аустрије наравно и са гостима из Србије и БиХ, анализирамо протеклу годину, изразимо захвалност свима онима који су са нама радили, захвалимо нашим спонзорима и партнерима и наравно разговарамо о неким будућим активностима које ћемо реализовати заједно са свима њима у 2013. години“, каже Борислав Капетановић, председник Заједнице српских клубова.

Овом приликом додељена су признања најуспешнијим клубовима, појединцима и институцијама које су у значајној мери допринеле раду у години која је прошла. Златна плакета ове године је уручена државном секретару за интеграције у Министарству унутрашњих послова Аустрије.

„Захваљујем српској заједници на овој части и Златној плакети којој се веома радујем. Већ годину и по постоји Секретаријат за интеграције. Исто толико успешно сарађујемо са Заједницом српских клубовима у Бечу, а верујем да ћемо и даље сарађивати. Срби су врло важна и добро интегрисана група у Аустрији и радујем се што можемо да их подржимо у даљем процесу интеграције“, каже Себастијан Курц, државни секретар за интеграције Републике Аустрије.

„Привредна сарадња и односи између Србије и Аустрије, односно Беча је добри. И стално се унапређују. Бечке фирме су већ доста инвестирале у Србију и ја сам прошле године водила привредну делегацију у Београд што је било веома успешно. Српски привредници из Беча су се добро позиционирали и тако ће и остати“, каже Бригита Јанк, председница Привредне коморе Беча.

Специјална повеља уручена је и председнику Радничке коморе Беча, Херберту Тумпелу, за дугогодишњу сарадњу и подршку активности Заједнице.

„Захваљујем српским удружењима на успешним пројектима и заједништву у Бечу у областима културе и спорта. Заиста величанствено. Држаћемо се чврсто заједно и показати да је квалитетан заједнички живот могућ“, рекао је Херберт Тумпел.

Аница Мацка Дојдер, посланица у Скупштини Беча, каже да је чини поносном то што српска заједница уме да сарађује са установама и институцијама, што то је веома битно не само за људе који долазе у клубове и удружења, него и за младе генерације. Да су грађани града у коме живе и раде али исто тако да знају да негују своје обичаје и културу родитеља што је важно за очување идентитета младих генерација, закључила је Дојдер.

Златне плакете су ове године су уручене Културно-уметничком друштву Бранко Радичевић поводом 30 година постојања и појединцу Јагоди Декић.

Златну повељу је добио и водитељ емисије Жикина шареница РТС-а, Живорад Николић, коме је Заједница желела да се на овај начин захвали на успешној дугогодишњој сарадњи.

Наравно ова прослава није могла да прође без српских специјалитета у којима су подједнако уживали сви гости уз пригодан културно уметнички програм током кога су наступали млади музичари Тања Полцановић, Никола Зарић и Александар Јанковић изводећи старе српске композиције.

У жељи да се успешна сарадња са Жикином шареницом настави и у 2013. години са мноштвом репортажа из Беча, тиму ове гледане и цењене емисије и у дијаспори, желимо срећну Нову годину и велики рејтинг који и заслужује.

Check Also

11. Конференција српских организација региона

У Матици српској у Новом Саду одржана је  Конференција српских организација региона, на којој су …