srlaten

Пливање за часни крст

Православни верници и Српска православна црква прослављају Богојављење, 19. јануара, један од петнаест највећих верских празника.

Пливање за часни крст ( Избор: Новости )
[blockquote_left]Часни крст

У Србији је обновљен стари обичај да се у реку или језеро баци крст, а младићи се такмиче ко ће допливати први и ухватити га. Тако се у Земуну већ шеснаест година за редом организује ово својеврсно такмичење, које симболично представља подвиг у коме побеђује  и духовна и телесна снага.[/blockquote_left]

Тим поводом Општина Земун, храм св. оца Николаја и СВЕБОР Савез Београд организују традиционално вађење Часног крста из Дунава, на кеју ослобођења у Земуну.

Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону ове године се укључује у организацију ове манифестације, са жељом да сарадња постане традиционална. На позив опшине Земун, руководилац сектора за културу Растко Јанковић, присуствоваће овом догађају.

Канцеларија ће дати свој допринос и позвати наше људе из региона и дијаспоре, путем средстава информисања, да се у што већем броју укључе у овај догађај, било као такмичари или као поштоваоци, који ће на Земунском кеју храбрити и бодрити такмичаре.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …