srlaten

Почела Летња школа српског језика у Никшићу

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори са сарадницима (Општина Никшић и Удружење „Пријатељи Никшића“), уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, организује Другу летњу школу српског језика за странце.

Школа се одржава од 11.  до 31. јула, а намењена је студентима српског језика, српској дијаспори и свим заинтересованима старијим од 18 година.

Летњу школу ће похађати 34 кандидата, који долазе из Холандије, Француске, Њемачке, Италије, Грчке, Русије, Пољске, Украјине, САД, Kолумбије, Велике Британије и Аустралије.

Настава ће бити организована у три нивоа – почетни, средњи и напредни и подразумева учење граматичког и лексичког система српског језика, ијекавског и екавског изговора, говорних вештина и писања. Предвиђена су и предавања универзитетских професора из области српске књижевности, филма, историје Срба и српског језика, историје Црне Горе, уметности, науке и религије.

Поред учења, биће ваннаставних активности, као што су дводневни боравак на Црногорском приморју, екскурзије и посете културним, верским и туристичким знаменитостима у Црној Гори, учење народних игара, књижевне и филмске вечери.

На свечаном отварању у хотелу Оногошт 11. јула. полазницима су се обратили Јелица Стојановић, председница Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Мићо Роговић из Амбасаде Србије у Црној Гори, Марко Ковачевић, градоначелник Никшића, док је свечаност водила  Јелена Газдић, предавач у Летњој школи.

 

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …