srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Почела школа српског језика у Бечу

У организацији одбора СПКД „Просвјета“ у Аустрији, свечано је почела са радом „Школа српског језика“ у Бечу, у  посебно преуређеној сали храма Светог Саве у трећем бечком округу, саопштила је информативна служба „Просвјете“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Свечаност је отворио протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић у име владике аустријско-швајцарског г. Андреја, истакавши задовољство тиме да велики број српске деце у Бечу најзад има прилику да учи свој језик и више сазна о својој постојбини и пореклу.

Присутне је  поздравио амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, надахнутим говором у коме је похвалио Просвјету као организатора школе,  нарочито истакавши потребу да држава Србија организационо и суштински још више подржи пројекте као што је овај.  Он је позвао припаднике  српске заједнице у Бечу, све заинтересоване и родитеље да на сваки начин помогну да ова школа постане прворазредна образовна институција за све грађане Србије у Аустрији, али и све Србе који овде живе и све оне који желе да уче наш језик и сазнају више о српској култури.

Председник „Просвјете“, проф. Срђан Мијалковић, захвалио је амбасадору,  присутним гостима, СПЦ у Бечу на великој подршци, а  посебно тиму „Просвјете“ на ангажману у припреми и организовању школе . Он је подсетио на то да је ово школа свих Срба који живе у Бечу.

„Ова школа ће бити онаква каквом је сви ми будемо направили. Сутра може постати још већа и боља, ако сви ми станемо иза ње и подржимо је. То зависи од нас самих и љубави према нашој деци и  њиховој потреби за образовањем, чиме би постали и бољи грађани државе у којој сви живимо.“, рекао је Мијалковић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Полазници школе  разврстани су по старости и нивоу предзнања језика, а наставница Љубица Карић  је њима и родитељима представила програм рада и методику наставе. Организатори планирају да отворе одељења и у просторијама осталих бечких цркава, јер заинтересованих ученика, али и школованих наставника има довољно .

Средства за почетак ове школе обезбедила је сама „Просвјета“, а настава ће за сада бити бесплатна стоји у саопштењу. Школа је проистекла из истоименог прошлогодишњег пројекта (2013.)  који је суфинансирала тадашња Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије.

При аустријском Министарству   просвете, српски језик није регистрован самостално, тако да, формално, за тамошње образовне институције не постоји. У Аустрији је заступљен модел БКС  (Бошњачко – Хрватско – Српски). Српски језик је, после немачког, најзаступљенији језик у Бечу и говори га готово сваки десети грађанин тог града.

Check Also

Арно Гујон са Србима из Хрватске за Бадњи дан и Божић

В.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и народни …