srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Почело снимање дечије серије “Словарица”

Извор: Вечерње новости

У виртуелном студију у Абердаревој улици, пројекат који је покренуо Програм за дијсапору, почео је да живи. 

ПРВА клапа серије “Словарица” пала је у четвртак у студију Радио-телевизије Србије. У виртуелном студију у Абердаревој улици, пројекат који је покренуо Програм за дијсапору, почео је да живи и првенствено је намењен нашој деци у иностранству, али и деци у земљи узраста од пет до осам година. Серија ће почетком септембра имати своју премијеру на Сателитском програму РТС и на РТС дигитал.

ФОТО: Вечерње новости

 Поред глумаца Весне Станковић и Матије Живковића, главни носиоци радње су чланови драмског “Студија Бис”. Идејни творац серијала, као и сарадник на сценарију је Николина Милатовић Поповић, аутор сценарија је Весна Станковић, а серију режира Петар Станојловић.

– После анализе садржаја за дијаспору, схватили смо да је “Словарица” карика која недостаје и врло лако смо одлучили да направимо овакав пројекат – каже, за “Новости”, Николина Милатовић Поповић.

– Серија је прилагођена нашој деци у иностранству, која су навикнута на овакве серије, а ми смо хтели да им и на њима познат начин представимо наслеђе земље из које потичу.

Кроз сваку од 30 епизода, ликови нас на шаљив, али ефектан начин упознају са географским појмовима, обичајима, великанима историје нашег простора, традиционалним песмама и играма. Иако различитих карактера и интересовања, оно што их међусобно спаја јесте потреба за игром и дружењем.

– Овакви пројекти окупљају целу породицу. Намера нам је да младе научимо, да старије подсетимо и да родитеље подстакнемо да са децом разговарају о појмовима из нашег језика, културе, историје и наслеђа – прича др Татјана Ћитић, уредница РТС Дигитал и Сателитског програма.

Епизоде трају од десет до петнаест минута, а начин снимања је довољно атрактиван с обзиром на то да је то јединствен начин снимања игране телевизијске структуре код нас.

– Пројекат је рађен у 3Д студију са виртуелном сценографијом – истиче редитељ Петар Станојловић и додаје да ово што је у четвртак представљено у РТС само део снимљених епизода, јер тек треба да се додају графички делови у којима ће бити представљена слова азбуке, штампана и писана, али и сонгови.

Check Also

Изашла Мала новозаветна читанка под покровитељством Управе

Из штампе је изашла књига са одабраним причама из Светог писма и њиховим тумачењима професора …