srlaten

Почео ОФСЕТ у Канади

извор: Бета

Премијером драме писане и изведене у Канади поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата „Тамо далеко… у седам приказа“, почео је Отавски фестивал српских емигрантских театара (ОФСЕТ).

ofset

Драма је ауторско, редитељско и глумачко дело Димитрија Станишића, а пред више од 300 гледалаца у сали Универзитета Карлетон извеоло ју је 17 глумаца Српског театра у Отави.
Реч је о комаду писаном с намером да се ода признање херојској улози Краљевине Србије у Првом светском рату.

„Драмом у седам приказа не намеравамо да исправљамо историју којудруги мењају и дописују, већ да из систематског заборава вратимо (српски) народ и (давну) прошлост. То су приче о малим, рањивим људима, али истовремено херојским ликовима“, рекао је агенцији Бета Станишић.

Он је назив драме објаснио чињеницама да је седам у народу особен број („преко седам мора и седам гора“), а приказ, приказање, архаичнији је и дескриптивнији израз него сцена. Вишезначје одреднице „тамо далеко“ огледа се у времену тамо далеком (100 година), у чињеници да су српски војници били тамо далеко од родне груде, а и исељеници српског порекла који су представу приредили данас живе негде „тамо далеко“ од завичаја, у Канади.

Драма почиње атентатом на аустроугарског престолонаследника Фердинанда и хицима Гаврила Принципа у Сарајеву, а први приказ мобилизацијом у поморавском селу.  У Краљевом приказу који следи, реч је о припремама краља Петра Првог, принца Александра Карађорђевића, војводе Степе Степановића и српске војске за прелазак преко Албаније уз опречан став војводе  Живојина Мишића који је предлагао контраофанзиву.

Следи приказ окупације и терора над немоћним становништвом, затим лик енглеског званичника-бирократе Томпсона који не мари за помоћ Србима све до премијерове наредбе. У рову каплар и тројица војника припремају пробој Солунског фронта.

Седмим приказом наговештава се ослобођење, али у њему пред кућним прагом гине каплар Милисав Станишић, који симболизује жртву више од 130.000 српских војника и официра, али и погром више од милион људи. Милисав Станишић, иначе деда редитеља представе, није се вратио из Великог рата и сахрањен је у Плавој гробници, код грчког острва Крф.Редитељ Димитрије Станишић је до доласка у Канаду дуже од две деценије радио у Сарајеву.

У драми „Тамо далеко … у седам приказа“ играју: Страцимир Ракић (Краљ Петар), Немања Јањатовић (Степа Степановић), Миливоје Јевтовић (Живојин Мишић), Горица Богуновић (Миланка), Љиља Судимац (Софија), Љиља Тривунчић (Зага) и други. У представи се, оригиналним униформама шивеним у Канади и другим артефактима, истиче аутентична костимографија Мериме Ужаревић. Сценограф је Ратко Дурсун, а мајстор сцене Љуба Богуновић.

Драма „Тамо далеко … у седам приказа“ титлована је на енглески језик. Представи је присуствовао и последњи амбасадор Канаде у бившој Југославији Џемс Бисет (Јамес Бисетт). На фестивалу ОФСЕТ приказане су и две представе редитеља ВојинаВасовића, Крагујевчанина који живи у Торонту – „Мали принц“ Антоана де Сент-Егзиперија и „Сан последње Виљемове ноћи“ Младена Поповића.

Фестивал ОФСЕТ у Отави наставља се идуће суботе и недеље.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …