srlaten

Почео седми ОФСЕТ

Извор: РТС

Представама два позоришна ансамбла из Торонта у Отави је почео седми ОФСЕТ, Отавски фестивал српских емигрантских театара. Фестивал је отворен независним пројектом „Посета старе даме“, драмом фантастике са елементима комедије по тексту Фридриха Диренмата у режији Војина Васовића.

Фото: РТС
Фото: РТС

Иако невелика по броју представа, ова манифестација, чији је домаћин и организатор Српски театар у Отави, јединствена је не само у српској дијаспори у Северној Америци него вероватно и у читавом свету.

„Посета старе даме“, драма фантастике са елементима комедије по тексту Фридриха Диренмата у режији Војина Васовића је отворила фестивал.

Драма говори о повратку милијардерке Кларе Заханасијан у родни град Гилен који је у међувремену осиромашио док је она постала богаташица. Клара Заханасијан жели да обнови град и поклони му донацију од милијарде долара, али поставља и необичан услов. Колико бисте ви далеко отишли зарад обећања поновног благостања, пита се писац. Колику снагу има љубав и опроштај насупрот новцу и моћи?

У поставци младог и награђиваног редитеља Војина Васовића, Крагујевчанина из Торонта, игра досад највећи ансамбл у српској дијаспори у Канади од 17 глумаца и глумица аматера.

Пре Отаве драма је играна неколико пута у Торонту, а све представе титловане су на енглески језик чиме је и Канађанима пружена могућност да упознају таленат и позоришни израз досељеника са подручја бивше Југославије.

„Сложеном и великом представом желео сам да сјединим неколико постојећих позоришних група у Торонту у циљу подизања квалитета аматерских продукција дијаспоре“, изјавио је редитељ Васовић.

„Посета старе даме“, иако писана пре више од пола века је, испоставило се, још увек актуелан комад, близак свим генерацијама гледалаца“, додао је он.

„Трећи пут редитељски учествујем на Офсету, манифестацији од великог значаја за промоцију културе у канадској дијаспори, али и шире. Организатори су људи које краси љубав према позоришту и непресушан ентузијазам, а отавска публика годинама је одгајана добрим сценским укусом“, образложио је свој став о Офсету Војин Васовић.

Позоришни и филмски редитељ Војин Васовић је магистар драмских уметности из Торонта и дипломац филмске режије Факултета драмских уметности у Београду. Добитник је 35 међународних награда за кратке експерименталне филмове које снима пуну деценију.

Српско позориште Торонто, такође стални гост Офсета, извело је комедију нарави са темом брака из користи по тексту Јована Стерије Поповића „Женидба и удадба“ у корежији Љиљане Марковић и Живка Церовића. Стерију је тумачило седам глумаца и глумица међу којима и оба коредитеља.

„Стеријину комедију играли смо шест пута у Торонту и оближњем Кичинеру и публика ју је увек изванредно примала. То није изненађење јер је и сам Стерија рекао да су његови ликови „безкарактерни карактери“ који, као и савремени, имају двоструки па и петоструки морал“, рекао је Живко Церовић.

„Женидбу и удадбу“ тумачили смо и играли као мрачну комедију средине која стога изванредно кореспондира са данашњим временом лажи, бешћшћа и свеколиког моралног посрнућа“, образложио је Церовић.

„ОФСЕТ је сјајна културна манифестација у дијаспори која крунише све наше театарске напоре и лична одрицања сусретом са отавском публиком која истински воли позориште“, закључио је Живко Церовић.

По завршетку своје представе глумци Српског позоришта из Торонта јавно су захвалили публици (сваку представу гледало је по 200 гледалаца свих генерација) и букетом цвећа организатору, Српском театру у Отави.

Офсет се завршава идућег викенда ретроспективом-времепловом „Више од игре: првих десет година Српског театра у Отави“ поводом јубилеја најактивнијег савременог српског позоришта у Северној Америци које континуирано делује пуну деценију.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …