srlaten

Почетак рада Фондације ,,Привредник“ из Бањалуке

У културном центру Бански двор, 27.9.2018. године, одржана је свечана академија поводом почетка рада добротворног удружења Фондације „Привредник“, чији је циљ пружање помоћи током школовања, даровитој деци слабијег имовинског стања.

ФОТО: РТВ

Тим поводом, председник Републике Српске Милорад Додик, истакао је да ће кабинет председника Р. Српске, у идућој години обезбедити средства добротворном удружењу Фондације “Привредник“, којима ће бити омогућено школовање више од 100 даровите деце, слабијег имовинског стања. Додик је нагласио да је оснивање Фондације од изузетног значаја, јер се тиме омогућава деци образовање и позвао привреднике, али и све који су у могућности, да донирају новац Фондацији. Пре почетка Академије, председник Републике Српске Милорад Додик, разговарао је са делегацијом Р. Србије која је присуствовала наведеној манифестацији.

Изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, истакао је да је за будућа покољења значајно оснивање Фондације, јер се мора водити рачуна о даровитој деци, која нису у могућности да се школују. “Оснивањем Фондације стварамо добротворе у нашем друштву, чији ће рад бити уписан златним словима у нашој историји“, рекао је изасланик председника Р. Србије.

Потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић, изразио је задовољство поводом оснивања Фондације у Р. Српској и нагласио значај заједничког рада на образовању деце, која су будућност српског народа.

Чланови Иницијативног одбора Фондације “Привредник“ су на посебној седници одржаној 26.9.2018. године усвојили све правне акте, неопходне за почетак рада. Чланове Иницијативног одбора чине: председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, председник Привредне коморе Српске Борко Ђурић, ректори Универзитета у Бања Луци и Источном Сарајеву Радослав Гајанин и Стево Пашалић, председник подручне Привредне коморе Бања Луке Горан Рачић, који је уједно и председник Фондације.

Српско привредно друштво “Привредник“  створио је Владимир Матијевић, у Загребу 1897. године, с циљем побољшавања економских и социјалних прилика српског народа у Аустро-Угарској монархији. “Привредник“ је окупљао даровиту и сиромашну децу, из свих крајева где је живео српски народ, упућујући их на школовање, за разне занате и трговину код угледних трговаца и занатлија, а касније им помогао преко својих задруга да отворе самосталне радње и започну сопствени посао. “Привредник“ је 1947. године државним декретом укинут. Руководећи се идејом племенитог и корисног рада “Привредника“, у Новом Саду је 1933. године обновљен рад Фондације са истим намерама и циљевима, у измењеним околностима. Хуманитарни фонд “Привредник“ 2012. године прераста у Српско привредно друштво Фондацију “Привредник“, чијим радом руководи Управни одбор.

Академији су присуствовали министри у Влади Р. Српске, изасланик председника Р. Србије Никола Селаковић, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, председник Фондације “Привредник“ из Новог Сада Јова Радић, председник Академије наука и уметности Р. Српске Рајко Кузмановић, генерални конзул Р. Србије Владимир Николић, као и бројни привредници и званице из јавног и друштвеног живота.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …