srlaten

Почетак школе у Мађарској

извор: Српске недељне новине, Будимпешта

Српске школе у Будимпешти и Батањи у нову школску годину улазе са већим бројем ђака и полазника забавишта, плановима за просторна приширења и другим новинама које ће унапредити свакодневни живот и рад ученика и просветара и освеженим наставничким колективима.

фото: Српске недељне новине
фото: Српске недељне новине

Од овог септембра, у будимпештанској Српској основној школи и гимназији Никола Тесла, наставу похађа око 450 ученика. У забавишту је број уписаних малишана премашио је 50, па ће они бити подељени у три три групе. Први разред основне школе похађа 18 ђака, а осми 10 ученика. У нижим разредима основне школе у клупама је 74 ђака, а у вишим њих 47.

У први разред гимназије уписано је 65 ђака, који су распоређени у три засебна одељења. У додатном, језичко-припремном одељењу, налази се 13 ученика, док 9/а разред похађа 24 ђака. Овде ће се настава одвијати двојезично, на српском и мађарском језику. У 9/б одељењу, где ће се учити на српском језику, уписано је 20 ученика, а у 9/ц разреду, такође са српским наставним језиком, 21 ђак. У осталим гимназијским одељењима има укупно 166 ученика.

Свечано је, на самом почетку школске године, било и у Српској основној школи у Батањи, на југу Мађарске. Деветоро малишана, ђака првака, по први пут је заузело своје клупе у учионици и кренуло са учитељицом Мелиндом Кереми у царство бројки и слова.

У забавишту, које делује при Српској основној школи у Батањи, дошло је до значајнијег повећања броја деце у овој школској години. Скоро четрдест малишана кренуло је у ову образовну институцију, док ће од јануара број малишана, како се планира, премашити ову бројку.

Руководство ове васпитно-образовне институције очекује да ће успети на најесен, путем конкурса, добије могућност просторног проширења забавишта, што би утицало и на даље повећање броја ученика у школи, с обзиром да, по правилу, сви полазници забавишта касније настављају школовање у Српској основној школи.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …