srlaten

Почиње евидентирање имовине избеглих Срба

„Главни разлог за попис имовине је што су претходни подаци застарели и нису више тачни“, рекао је за РТС председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Акција савеза траје до 15. марта следеће године и сви Срби који имају такве проблеме треба да попуне обрасце на основу којих ће се направити евиденција имовине, а који ће затим бити прослеђени европским институцијама како би се проблеми решили.

„Очекујемо да међународна заједница изврши притисак на Сарајево, Загреб и Љубљану да испуне своје обавезе јер је недопустиво да и после 20 година питање имовине и друга основна права прогнаних нису решена“, рекао је Линта.

Према неким проценама, реч је о имовини вредној 30 милијарди долара.

„То је огромно богаство које је уништено, отето или нестало. Ти проблеми треба да буду извучени на сто и о њима треба да се разговара“, рекао је председник Савеза Срба из региона.

Они који желе да евидентирају отету и уништену имовину могу то да учине у наредна три месеца, а сви подаци и формулари могу се наћи на сајту Савеза Срба из региона.

Савез ће се бавити и решавањем стамбеног питања за избеглице које то питање још нису решиле.

„Већ две године траје регионални стамбени програм за 16.800 избеглица. Постоје четири модела у решавању тог питања а то је изградња станова, кућа, монтажних кућа или додела грађевинског материјала за оне који су започели изградњу кућа, а нису још успели да их заврше“, рекао је Линта.

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …