srlaten

Почиње фестивал српског филма у Торонту

Извор: РТС

Играним филмом Срђана Кољевића „Бранио сам Младу Босну“, 27. новембра у Торонту почиње Фестивал српског филма, највећа манифестација те врсте у српској дијаспори у Канади. Фестивал се одржава четрнаести пут, а отвориће га амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу.

Plakat Toronto

Од 27. до 30. новембра у дворани Regent Theatre биће приказано шест дугометражних и један краткометражни филм.

Поред Кољевићевог филма, на програму су и Мали Будо Данила Бећковића, Инерција прошлости – Прича о 27. марту Дејана Вражалића, Арсен Дедић – Мој занат Младена Матичевића и Топ је био врео Слободана Скерлића.

Оснивач и селектор фестивала, Ненад Станковић изјавио је да је Фестивал српског филма у Торонту препознатљив на мапи културних догађаја у највећој канадској метрополи. Захвалност
се дугује редовним гледаоцима који га посећују из године у годину, као и малим привредницима – спонзорима. Српски филм не може да се избори за приказивање у редовном биоскопском репертоару у Северној Америци, па су овакве манифестације од великог културног значаја.

Фестивал се затвара канадском премијером филма Џозефа Сикорског Tower to the People о последњој лабораторији Николе Тесле на Лонг Ајланду, који је прошлог месеца имао изузетан успех на светској премијери у Њујоркер Хотелу на Менхетну.

Аутор Сикорски ће присуствовати премијери и после пројекције одговарати на питања гледалаца. Европска премијера овог филма најављена је за почетак пролећа у Београду. Пре филма о Николи Тесли биће приказан кратки филм Београђанке Анастасије Ларволл Љубав Алберта и Милеве Ајнштајн (Albert & Mileva Einstein’s Love Letters).

На претходних 13 фестивала приказано је више од 100 филмова новије кинематографије Србије, а видело их је 35.000 гледалаца.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …